ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φρούτα αποξηραμένα ( Dried fruit ) > Σόρβος - Αγριοκυδωνιά - καρποί ( Sorbus domestica fruits )


Σόρβος - Αγριοκυδωνιά - καρποί ( Sorbus domestica fruits )

sorbus_domesticaΣΟΡΒΟΣ

Η Αγριοκυδωνιά (Sorbus domestica), ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Ευδοκιμεί κυρίως στην Ευρώπη αλλά υπάρχουν και άλλα είδη στη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Η Σορβιά κατέχει σημαντικότατη θέση στις παραδόσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι Κέλτες το θεωρούσαν ιερό και πίστευαν πως το ξύλο της σορβιάς φυλακίζει τα κακά πνεύματα, ενώ η ελληνική μυθολογία αποδίδει τις μαντικές ικανότητες του Τειρεσία στο ραβδί σορβιάς που κρατούσε.

Είναι φυλλοβόλο δέντρο ύψους 15-20m με μεγάλη και ισχυρή κόμη. Τα φύλλα του αναπτύσσονται κατ’ εναλλαγή, σύνθετα, φτερωτά και αποτελούνται από 9-19 επιμήκη, λογχοειδή, βραχύκορφα και σχεδόν άμισχα φυλλάρια. Τα άνθη του είναι λευκά και ο καρπός ραγοειδής, ωοειδής ή αχλαδοειδής, διαμέτρου 12-14χιλ., ώριμος κίτρινος με κόκκινες παρειές.

Oι καρποί (ρώγες) της σορβιάς περιέχουν, ανάμεσα σε άλλες ουσίες, τανίνη, βιταμίνη C και υδροκυανικό οξύ. Με το μαγείρεμα, το υδροκυανικό οξύ εξαφανίζεται και η δομή των άλλων ουσιών αλλάζει.

Διεγείρει την έκκριση των γαστρικών υγρών του στομάχου, βοηθώντας έτσι την πέψη. Κατανικά επίσης την έλλειψη όρεξης και ταιριάζει πολύ με φαγητά από κυνήγι.

Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...