Ο Μαύρος Χρυσός

Ο Μαύρος Χρυσός της Ινδίας
Για χιλιετίες πριν από την άφιξη του Ντε Γκάμα στις όχθες της Καλκούτας, ακόμα και για αιώνες μετά, το μυστικό στο εμπόριο των μπαχαρικών ήταν απλό: μεγάλη ζήτηση και άκρως ελεγχόμενη προσφορά.  Μέρος του ελέγχου αυτού επέβαλλαν οι πολιτικές δυνάμεις ή «σκηνοθετούσαν» τα λαγωνικά του εμπορίου. Ένα ακόμη μέρος αποδίδονταν σε θεϊκό δώρο: τους μουσώνες και τα βότανα. Ο θρύλος λέει ότι, πριν την αποχώρησή του ο Ντα Γκάμα τόλμησε να ρωτήσει το Ζαμορίν της Καλκούτας εάν μπορούσε να πάρει μαζί του ένα μίσχο για μεταφύτευση. Οι αυλικοί του εξαγριώθηκαν για τα καλά αλλά ο ηγεμόνας κράτησε την ψυχραιμία του: «μπορείς να πάρεις το πιπέρι μας, αλλά δε θα μπορέσεις ποτέ να μεταφέρεις τη βροχή μας.». Γνώριζε φυσικά πόσο σημαντικοί ήταν για τον ασταθή καρπό του φυτού, οι μοναδικοί διπλοί μουσώνες της περιοχής και με τις δύο φάσεις τους να φέρουν βαριές βροχοπτώσεις. Ακόμα και σήμερα που η παραγωγή πιπεριού γίνεται και από άλλες περιοχές του κόσμου, η Κεράλα κυριαρχεί πάντα με την εξαιρετική της ποιότητα, στην «υψηλή αγορά» των μπαχαρικών.
Αν αυτοί οι κατά τα άλλα ζωτικοί κατακλυσμοί δεν έχουν σβήσει στο πέρασμά τους τον υποτυπώδη δρόμο, ένα ταξίδι μερικών ημερών σε φέρνει στο πατρογονικό λίκνο του Πιπέρ Νίγκρουμ (Piper Nigrum), μέσα από τα Δυτικά Γκατ της Κεράλα, όπου οι καταρράχτες βρυχώνται και τα κοπάδια των άγριων ελεφάντων διαγράφονται μέσα από την ελαφριά ομίχλη. Ψηλά στη μέση του πουθενά, το Ιντικι (Iddicki) παράγει το καλύτερο πιπέρι στον κόσμο, με βαθιά μαύρους και βαρείς σπόρους γεμάτους άρωμα και γεύση. Οι κορμοί τους ελίσσονται γύρω από κάθε δέντρο που βλέπεις μπροστά σου, φτάνοντας τα δέκα και πλέον μέτρα βουτιά στον ουρανό.
Μετά από μια τέτοια διαδρομή, θα περίμενε κανείς ένα Ιντικι σαν τα στάσιμα νερά σε λήθαργο. Με ένα δικό της ειδυλλιακό τρόπο, ωστόσο, η πόλη χαίρει άνθισης το ίδιο αξιόλογης με εκείνη της Άγριας Δύσης. Ακριβά τζιπ μπλοκάρουν τα στενά δρομάκια, τα μαγαζιά ξεχειλίζουν με τις τελευταίες ανάγκες της αγροτικής ζωής -  πλυντήρια και στερεοφωνικά συγκροτήματα. Τεράστια δορυφορικά πιάτα, βυθίζουν τις ακριβές μύτες τους στους ουρανούς από το διπλανό ή το πάρα δίπλα σπίτι. Μία από τις μεγαλύτερες κρυψώνες χρυσού βρίσκεται στην Ινδική Ύπαιθρο, και κρίνοντας από τα απαστράπτοντα κοσμηματοπωλεία της, η πόλη αυτή λαμβάνει πολύ περισσότερα από ένα «καλό μερίδιο».  Ο «μαύρος χρυσός» - εξηγεί ένας αγρότης με πλατύ χαμόγελο, «πιάνει τις καλύτερες τιμές στην παγκόσμια αγορά».
Εκτύπωση