ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Επεξηγήσεις > Παρασκευή Αλοιφής


Παρασκευή Αλοιφής

Αλοιφή ή λοσιόν σε ημίρρευστη μορφή
Η αλοιφή αποτελεί ένα καλλυντικό προϊόν με μεγαλύτερο ιξώδες και διάρκεια ζωής από μία υγρή λοσιόν, μια και τα έλαια που περιέχει συμβάλλουν στην καλύτερη συντήρησή της (το λάδι ως γνωστόν είναι άριστο μέσο συντήρησης). Η ελαιώδης σύστασή της οφείλεται στο θεραπευτικό έλαιο που χρησιμοποιείται ως βάση, αλλά και στο κερί μέλισσας ή τη βάση κρέμας που χρησιμοποιείται για την ομογενοποίηση και σταθεροποίηση του προϊόντος στην τελική του μορφή. Η διαδικασία παρασκευής του αρχίζει αρκετά νωρίς, μια και τα θεραπευτικά έλαια που χρησιμοποιούνται ως βάση στις αλοιφές αυτές, απαιτούν αρκετά μεγάλο διάστημα παραμονής έως ότου είναι έτοιμα για χρήση (έως και έξι εβδομάδες).
Προετοιμασία:
Τοποθετούμε  σε ελαιόλαδο κάποιο βότανο το οποίου τη θεραπευτική δράση θέλουμε να αποδώσουμε στο τελικό προϊόν, όπως καλέντουλα ή σπόροι κυδωνιού και αφήνουμε το μίγμα μας να παραμείνει σε κλειστό δοχείο και σε σκιερό μέρος για 5-6 ώρες. Μπορούμε να μειώσουμε τη διαδικασία προετοιμασίας του θεραπευτικού ελαίου θερμαίνοντάς το για λίγα λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά(προσοχή όμως χωρίς να κάψει!!) ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εκχύλισης. Μετά την πάροδο του αναγκαίου διαστήματος απομακρύνουμε τα φυτικά υπολείμματα και κρατάμε το θαυματουργό μας έλαιο! Σε περίπτωση που επιθυμούμε μια λιγότερο λιπαρή κρέμα χρησιμοποιούμε κάποιο άλλο έλαιο βάσης όπως το αμυγδαλέλαιο ή το σταφυλέλαιο ως μέσο εκχύλισης.
Εν συνεχεία, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποια θα είναι η υδάτινη φάση του προϊόντος μας. Αυτή μπορεί να είναι το απλό μας  ροδόνερο, κάποιο άλλο έγχυμα βοτάνου (π,χ, λεβάντας) - σε νερό αυτή τη φορά ή τέλος, απλό απιονισμένο νερό.
Θα χρειαστούμε επίσης 30 γρ κερί μέλισσας για να δέσει η αλοιφή μας και μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου για επιπλέον άρωμα. Επίσης θα χρειαστούμε ένα μίξερ, ένα μπεν-μαρί και ειδικά δοχεία για καλλυντικές κρέμες (με πώμα).
Εκτέλεση:
Μόλις συγκεντρώσουμε όλα μας τα συστατικά ξεκινάμε:
Τοποθετούμε σε ένα μπεν-μαρί 1 φλιτζάνι του τσαγιού από το θεραπευτικό μας έλαιο και 28 γρ κεριού. Τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το κερί και να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας. Απομακρύνουμε και τοποθετούμε σε μίξερ αφήνοντάς το για 5 περίπου λεπτά το πολύ μέχρι το μίγμα μας να αποκτήσει περίπου τη θερμοκρασία σώματός μας. Προσοχή πρέπει να δοθεί ώστε να μην παρέλθει μεγαλύτερο διάστημα επειδή το κερί μέλισσας στερεοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου. Εδώ ξεκινάει και το πιο  απαιτητικό κομμάτι της συνταγής μας.
 Στη χαμηλότερη σκάλα ταχύτητας, ξεκινάμε να δουλεύουμε το μίξερ μας ενώ σταδιακά προσθέτουμε μία μία  6 κουταλιές της σούπας από την υδάτινη φάση μας (ροδόνερο, απεσταγμένο νερό ή το έγχυμα λεβάντας ή μίξη και τα τρία(!)).  Όταν το μίγμα μας έχει αναμειχθεί καλά προσθέτουμε μερικές σταγόνες από το αγαπημένο μας αιθέριο έλαιο ή  και αιθέριο έλαιο καλέντουλας ή λεβάντας για επιπλέον άρωμα. Μοιράζουμε στα ειδικά δοχεία για κρέμες και αποθηκεύουμε σε θερμοκρασία ψυγείου για διάστημα έως και έξι εβδομάδων.
Η υφή που λάβαμε μπορεί να μην είναι η ιδανική για εμάς, οπότε μπορούμε να πειραματιστούμε με το χρόνο ψύχρανσης του μίγματος και το είδος του ελαίου βάσης έως ότου επιτύχουμε το ιδανικό για εμάς αποτέλεσμα. Μπορούμε επίσης να πειραματιστούμε και με βούτυρο ή έλαιο καρύδας αντικαθιστώντας μέρος του κεριού μέλισσας  με αυτό ή να αντικαταστήσουμε και μέρος της υδάτινης φάσης μας με κάποιο άλλο εκχύλισμα ή κάποιο θεραπευτικό τζελ (π.χ. τζελ αλόε βέρα) προσέχοντας να διατηρείται σταθερή η αναλογία υδάτινης και λιπαρής φάσης.
Στη θέση του κεριού μέλισσας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ειδική βάση κρέμας με αναλογία ελαίου βάσης προς κρέμα βάσης 1/1 (δηλαδή 30 γρ ελαίου με 30 γρ κρέμας βάσης).
Προσοχή:  
Δεν πρέπει να προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια σε θερμοκρασία μίγματος πάνω από 35οC, μια και τα έλαια αυτά είναι ιδιαίτερα ευπαθή και καταστρέφονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Οι αναλογίες ελαίου και γαλακτωματοποιητή είναι καίριας σημασίας ώστε να επιτευχθεί σωστή μίξη του μίγματός μας.
Τα προϊόντα που χρησιμοποιούν κρέμα βάσης είναι λιγότερο ανθεκτικά και διατηρούνται για μερικές εβδομάδες σε θερμοκρασία ψυγείου.
Κάποια αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμεύσουν και ως συντηρητικά για το προϊόν μας πέραν των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων, όπως είναι το αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ (grapefruit) και τεϊόδεντρου (tea tree). Επίσης συντηρητική δράση έχουν τα αιθέρια έλαια πορτοκάλι (orange) και μανταρίνι (mandarin) που περιέχουν βιταμίνη C.
Χρησιμοποιούμε πάντα αποστειρωμένα σκεύη και δοχεία για τη σωστή υγιεινή των προϊόντων μας.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...