Τι είναι βάμματα

Τα βάμματα αποτελούν υψηλής συγκέντρωσης εκχυλίσματα βοτάνων σε αλκοολούχο διάλυμα. Η αλκοόλες έχουν τη δυνατότητα να εκχυλίζουν κυρίως τα αλκαλοειδή και φλαβονοειδή συστατικά των βοτάνων τα οποία έχουν κυρίως κατευναστικές ή διεγερτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες με ενδείξεις όπως το άγχος, η αϋπνία και το άλγος (π.χ. πονοκέφαλος, κράμπες εμμήνου ρύσεως) ή ιώσεις και μολύνσεις (κρύωμα, γρίπη κλπ). Τα βάμματα παρουσιάζουν κάποια πλεονεκτήματα έναντι των λοιπών φυτικών σκευασμάτων όπως έγχυμα, σιρόπι κλπ. λόγω 2 κυρίως γεγονότων:
Η αλκοόλη λόγω υψηλής συγγένειας με τις εκχυλιζόμενες ουσίες, προσφέρεται για την παρασκευή συμπυκνωμένων θεραπευτικών σκευασμάτων ενώ δρα ταυτόχρονα και σαν συντηρητικό, αποδίδοντας μεγάλο χρόνο ζωής στο προϊόν (2- 5 έτη ανάλογα με τις συνθήκες αποθήκευσης όπως η θερμοκρασία, η έκθεση στην ακτινοβολία κλπ.). Τα βάμματα εξάλλου μπορούν να τροποποιηθούν σε ισχύ κατά τη χρήση τους μια και αυτή γίνεται συνήθως κατόπιν αραίωσης σε ζεστό νερό , χυμό (για βελτίωση της επίγευσης) ή και σε άλλα αφεψήματα για επίτευξη συνδυασμού ευεργετικών ιδιοτήτων στη βοτανοθεραπεία.
Η συνηθέστερη βάση που χρησιμοποιείται είναι το αλκοολούχο διάλυμα αιθανόλης όπως είναι η βότκα, το τζιν ή το λευκό ρούμι σε συγκέντρωση 40-50%. Συχνά συστήνεται η παρασκευή ενός πιο ήπιου προϊόντος με χρήση διαλύματος αιθανόλης 25% που παραλαμβάνεται με ανάμιξη ενός μέρους καθαρής αιθανόλης με τρία μέρη νερού.  Το θεραπευτικό βότανο που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή  ανάλογα με την πρόσβαση σε πρώτη ύλη, ωστόσο θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί η σχετική αποστείρωση από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση δεν αποτελεί ιατρική συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη.
Εκτύπωση