Θειούχες ενώσεις

ΘΕΙΟΥΧΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Θειϊκές ενώσεις όπως ινδόλες, ισοθειοκυανάτες και αλυλικές θειούχες ενώσεις απαντώνται στο σκόρδο, το κρεμμύδι και το μπρόκολο. Οι ενώσεις αυτές βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής σε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά και η νόσος Alzheimer, στην ενίσχυση δραστηριότητας συγκεκριμένων ενζύμων που αποτοξινώνουν τον οργανισμό από τις καρκινογόνες ουσίες, στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των καρκινικών κυττάρων αλλά και οδηγώντας τα καρκινικά κύτταρα στην απόπτωση (κυτταρικός θάνατος) και στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων, της αρτηριακής πίεσης και της τάσης δημιουργίας θρόμβων στο αίμα.

1.    θειοαλλυλικά συστατικά:
Θειοαλλυλικά συστατικά που αποδείχτηκε να έχουν την πιο αποτελεσματική αντικαρκινική δράση είναι η θείο-αλλυλοκυστεΐνη, το αλλυλικό δισουλφίδιο και η αλλισίνη και περιέχονται κυρίως στο σκόρδο. Πολλές εργαστηριακές μελέτες και έρευνες σε ζώα έχουν τεκμηριώσει τις αντικαρκινικές δράσεις του σκόρδου και των συστατικών του. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η αλλισίνη, οι παραγόμενες ενώσεις από αυτό και άλλες ενώσεις συμβάλλουν στα αντικαρκινικά αποτελέσματα του σκόρδου. Η αλλισίνη αρχίζει να παράγεται από μια ενζυματική αντίδραση όταν το σκέλος του σκόρδου σπάσει κατά το καθάρισμα, τον τεμαχισμό ή την πολτοποίηση του. Η αλλισίνη σχηματίζεται όταν το ένζυμο αλιινάση που αποθηκεύεται σε ξεχωριστά τμήματα του σκόρδου έρχεται σε επαφή με την ουσία αλιίνη. Βοηθά ακόμα στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

2.    Ινδόλες:
H υποκατηγορία αυτή περιλαμβάνει φυτοχημικά, τα οποία αλληλεπιδρούν με τη βιταμίνη C, γεγονός το οποίο δεν είναι τυχαίο, αφού οι ινδόλες περιέχονται στα ίδια λαχανικά που περιέχεται και η βιταμίνη C. Η σημαντικότερη από τις ινδόλες είναι η ινδόλη-3-καρβινόλη, που περιέχεται στα σταυρανθή λαχανικά και κυρίως στο μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο. Αποτελέσματα μίας έρευνας υποστηρίζουν ότι η ινδόλη-3-καρβινόλη εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο μαστό και του προστάτη. Ο πρώτος που είχε ανακαλύψει τις θεραπευτικές ιδιότητες των λαχανικών που περιέχουν ινδόλη-3-καρβινόλη ήταν ο Ρωμαίος Ρήτορας Κάτο ο Πρεσβύτερος (234-149π.Χ.) ο οποίος συμβούλευε για την θεραπεία των καρκινικών πληγών στο μαστό την επάλειψη με τριμμένα φύλλα λάχανου.
Εκτύπωση