Αντιοξειδωτικές Ουσίες

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που εμποδίζουν ή επιβραδύνουν την οξείδωση των συστατικών των τροφίμων επειδή έχουν την ικανότητα να απενεργοποιούν την περίσσεια των ελεύθερων ριζών, μεταφέροντας και προσφέροντας υδρογόνο αλλά και προσφέροντας ένα μονήρες ηλεκτρόνιο. Τα αντιοξειδωτικά είναι μια ετερογενή ομάδα ουσιών, που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τον εκφυλισμό που επιφέρουν οι φυσιολογικές και αναπόφευκτες διαδικασίες της οξείδωσης.

Μία «ελεύθερη ρίζα» είναι ένα άτομο με ένα αζευγάρωτο ηλεκτρόνιο στον εξωτερικό δακτύλιο, στερείται δηλαδή ενός ηλεκτρονίου. Δεδομένου ότι τα ηλεκτρόνια έχουν μια πολύ ισχυρή τάση να υπάρχουν σε ζεύγη παρά σε ασύζευκτη μορφή, οι ελεύθερες ρίζες λαμβάνουν αδιακρίτως ηλεκτρόνια από άλλα άτομα, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται και εκείνα σε δευτερεύοντες ελεύθερες ρίζες, δημιουργώντας έτσι μια αλυσιδωτή αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βιολογικές βλάβες.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν καρδιοπροστατευτικά αυξάνοντας την ανθεκτικότητα των αγγείων και περιορίζοντας την οξείδωση της LDL χοληστερίνης. Ασκούν αντικαρκινική δράση, εμποδίζοντας την προσκόλληση επικίνδυνων ενζύµων στους ιστούς ενώ αδρανοποιούν καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν μεταλλάξεις σε υγιή κύτταρα κι επιβραδύνουν τους μηχανισμούς καρκινογένεσης. Ακόμα Βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες και την ψυχική διάθεση, προστατεύοντας τους νευροδιαβιβαστές από την οξείδωση και βελτιώνοντας την εγκεφαλική µικροκυκλοφορία. Διατηρούν το δέρμα ελαστικό και το προφυλάσσουν από την πρόωρη γήρανση, περιορίζοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου. Προστατεύουν οστά και αρθρώσεις, και ενισχύουν την όραση. Δρουν αντιαλλεγικά σε μεγάλο φάσμα αλλεργιών.

Τα αντιοξειδωτικά χωρίζονται σε φυσικά (τοκοφερόλες, φλαβονοειδή, φαινολικές ενώσεις) και σε συνθετικά τα οποία συντίθενται βιομηχανικά (BHT, BHA).

Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι:
  • Βιταµίνη Α  (Αυγό, βούτυρο, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, συκώτι, ιχθυέλαια)
  • Βιταµίνη C (πορτοκάλια, μανταρίνια, φραγκοστάφυλα, φράουλες, ακτινίδια, κεράσια, µούρα, πεπόνι, ντοµάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, μαρούλι, μπρόκολο)
  • Β-καροτένιο (πορτοκάλια, μανταρίνια, καρότα, ντοµάτες, βερίκοκα, γλυκοπατάτες, καρπούζι, κολοκύθα).
  • Βιταµίνη Ε (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο και κυρίως ελαιόλαδο, σόγια, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, λαχανικά σκούρα πράσινα, λαχανικά φυλλώδη, φύτρα σταριού, αυγά).
  • Σελήνιο (θαλασσινά, ξηροί καρποί, αβοκάντο)
  • Φλαβονοειδη (αρακάς, βατόμουρα, εσπεριδοειδή, κόκκινο κρασί, κουµ κουάτ, κρεµµύδια, µέλι, µήλα, µπρόκολο, πικρή σοκολάτα, σόγια, σταφύλια, τσάι πράσινο και µαύρο, φασολάκια πράσινα και επίσης στους ανθούς λαχανικών και λουλουδιών και στα φύκια)
  • Ψευδάργυρος (δημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, μαγιά µπύρας, αυγά)
  • Ανθοκυανίνες (κάρδαµο, κεράσια, κουνουπίδι, λάχανο κατσαρό, µούρα, μύρτιλλα, σπαράγγια, σταφύλια, φράουλες)
  • Ελλαγικό οξύ (βατόμουρα, κεράσια, σταφύλια, φράουλες)
  • Λυκοπένιο (ντοµάτες, γκρέιπφρουτ, καρπούζι, πιπεριές)
  • Φαινόλες (ελαιόλαδο, ελιές, εσπεριδοειδή, κακάο, κρασί, λιναρόσπορος, σκόρδο, σοκολάτα πικρή, τσάι πράσινο).
  • Συνένζυµο Q10 (σαρδέλα, σκουμπρί, σόγια)
Εκτύπωση