Ροδάκινο αποξηραμένο κύβοι 5*5 mm ( Peach diced )

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Το ροδάκινο είναι ο καρπός της Ροδακινιάς με επιστημονικό όνομα Prunus persica της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae). Με καταγωγή από την Κίνα, σήμερα καλλιεργείται σε όλες τις χώρες του Μεσογείου.

 

Η ροδακινιά είναι πυρηνόκαρπο, φυλλοβόλο, οπωροφόρο δέντρο, το ύψος του οποίου φτάνει τα 4,5m. O κορμός και οι βλαστοί έχουν φλοιό κοκκινωπού χρώματος. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, πριονωτά στιλπνά, μυτερά στην κορυφή και χρώματος πράσινου, έχουν δε αδένες στη βάση τους από όπου κατά περιόδους εκκρίνουν ένα υγρό σαν ρετσίνι που προσελκύει διάφορα μικρά έντομα. Τα άνθη της ροδακινιάς έχουν 5 ρόδινα πέταλα και φύονται στις μασχάλες των φύλλων και των βλαστών. Το ροδάκινο είναι ο καρπός της ροδακινιάς, έχει σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα με ραφή στη ράχη και χνουδωτή ή λεία φλούδα ανάλογα με τη ποικιλία. Η σάρκα είναι χυμώδης, αρωματική με γλυκιά και υπόξινη γεύση σε διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου, ρόδινου και κόκκινου αλλά και του λευκοκίτρινου. Ο πυρήνας του ροδάκινου (κουκούτσι) είναι μεγάλος κόκκινος με πολλές αυλακώσεις.

 

Στη ρωμαϊκή μυθολογία το ροδάκινο ήταν το φρούτο της Αφροδίτης με αφροδισιακές ιδιότητες. Τα ροδάκινα συνδέονταν με την αθανασία, την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Ένα ροδάκινο μαζί με φύλλα συμβολίζει την ένωση της καρδιάς με την γλώσσα που λέει την αλήθεια. Τα ροδάκινα χρησιμοποιήθηκαν και από τους αρχαίους Αιγυπτίους σαν πρόσφορα στον θεό της ηρεμίας.

 

Τα ροδάκινα περιέχουν σημαντικές ποσότητες σακχάρων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων και ελάχιστα λίπη. Οι βιταμίνες Α και C βρίσκονται σε ικανοποιητικά ποσοστά σε αντίθεση με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει ανθοκυανίνες και καροτενοειδή ενώ σημαντικά αντιοξειδωτικά είναι η λευκοανθοκυανίνη, το χλωρογενικό οξύ, οι κατεχίνες και οι φλαβόνες. 

 

Λόγω των βιταμινών προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, προλαμβάνει πολλές μορφές καρκίνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό. Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Δρα ακόμα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.

 

Τα ροδάκινα εκτός από νωπά τρώγονται ως κομπόστα και αποξηραμένα, γίνονται μαρμελάδες χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, γίνονται λικέρ αναψυκτικά και χυμοί.

Εκτύπωση