Φράουλα αποξηραμένη κύβοι ( Strawberry freeze dried cubes )

ΦΡΑΟΥΛΑ

Η φράουλα (strawberry) ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae) και στο γένος Fragaria στο οποίο ανήκουν πολλά διαφορετικά είδη. Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή.

Είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που τα περιθώρια τους είναι πριονωτά. Τα άνθη της είναι λευκά, μονογενή ή και
ερμαφρόδιτα και φύονται σε μικρές ταξιανθίες, που ξεκινούν από τις μασχάλες των φύλλων. Όσο ο χρόνος περνάει οι ρίζες του φυτού γίνονται ξυλώδεις και αναπτύσσονται παραφυάδες που ριζώνουν αναπτύσσοντας νέα φυτά.
Ο καρπός της φράουλας είναι σύνθετος και αποτελείται από μια ανθοδόχη που έχει στην επιφάνεια της πολλά μικρά σπόρια.

Η φράουλα περιέχει λίγα σάκχαρα και περισσότερο νερό. Περιλαμβάνει ποικιλία βιταμινών Α, Β2, Β5, Β6, Β8 (βιοτίνη), Β9 (φολικό οξύ), Ε και Κ, καθώς και ω-3 λιπαρά οξέα. Εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Ακόμα συνίσταται
από μέταλλα όπως το κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, φώσφορο, θείο, χλώριο, σίδηρο, ιώδιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, χρώμιο και σπάνια ιχνοστοιχεία (φθόριο, κοβάλτιο, βανάδιο, νικέλιο, βόριο, μολυβδαίνιο).

Έρευνες έδειξαν ότι η φράουλα δρα προληπτικά κατά του καρκίνου του οισοφάγου επιβραδύνοντας την ανάπτυξη προκαρκινικών ιστών. Θεωρείται φυσικό αντιφλεγμονώδες και τροφή που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Οι εγγυημένες
αντιοξειδωτικές της ιδιότητες έχουν επισημανθεί από πολλούς επιστήμονες (το αποδεικνύει εξάλλου και το κόκκινο χρώμα της), ενώ της έχουν αποδώσει και αφροδισιακές χάρες.

Στα πλεονεκτήματά της αναφέρεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό, το συκώτι, το καρδιαγγειακό και το ουροποιητικό σύστημα και ότι προλαμβάνει την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Είναι άριστη τροφή για διαβητικούς και παχύσαρκους,
ενώ ένα από τα λιγότερο γνωστά μυστικά της είναι ότι καταπολεμά την κακοσμία του στόματος. Είναι φρούτο πλούσιο σε πεκτίνη, η οποία ως διαλυτή φυτική ίνα που είναι συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης.

Είναι φρούτο, που καταναλώνεται ωμό αλλά και αποξηραμένο. Προστίθεται σε γλυκά, δημητριακά, παγωτά, λικέρ και κομπόστες.

Εκτύπωση