Κρεμμύδι φλύδα αφυδατωμένο Ινδιών ( Onion flakes )

onion20flakes1_litΚΡΕΜΜΥΔΙ
Το κρεμμύδι (Αγγλικά: onion, Ιταλικά: cipolla) είναι φυτό με επιστημονική ονομασία Allium cepa, της οικογένειας των Λειριοειδών (Liliaceae).
Υπάρχουν 4 βασικοί τύποι κρεμμυδιού τα ξηρά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια, τα μίνι κρεμμύδια και τα πράσινα κρεμμύδια. Οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα ξηρά και τα φρέσκα είναι ότι τα πρώτα έχουν ένα πιο σκούρο χρώμα, πιο χοντρή φλούδα, πιο πικάντικη γεύση και μπορούν να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο καιρό. Τα φρέσκα κρεμμύδια έχουν ένα πιο ανοιχτό χρώμα με λεπτότερη φλούδα, μια πιο ήπια και γλυκιά γεύση και πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα. Το χρώμα των κρεμμυδιών μπορεί να είναι λευκό, κίτρινο ή κόκκινο. Το σχήμα του βολβού είναι σφαιρικό ή πεπλατυσμένο.
Πιθανολογείται ότι το φυτό ήταν γνωστό σε κάποιους λαούς (Ινδία, Κίνα, Μέση Ανατολή) πριν ακόμη ο άνθρωπος αποκτήσει γραπτή ιστορία. Η ρίζα του ονόματός πιθανότατα στα λατινικά σημαίνει «ένας» ή «ενότητα», επειδή παράγει ένα μόνο καρπό. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν το βολβό ως σύμβολο του Σύμπαντος και στην Ελλάδα αναφέρεται η χρήση του για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του.
Είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, όπως δισουλφίδια και τρισουλφίδια, που είναι υπεύθυνα για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, αλλά και για τις αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές του ιδιότητες. Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή και ιδιαίτερα κουερσετίνη (quercetin), που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ παράλληλα προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες Β6 και C, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χρώμιο και φυλλικό οξύ. Θεωρείται ασπίδα προστασίας ενάντια στον καρκίνο ενώ είναι γνωστός φυσικός ρυθμιστής του σακχάρου.
Τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και τη βιομηχανία κονσερβοποίησης (κονσερβοποιημένο κρέας, πικάντικες σάλτσες). Χρησιμοποιείται είτε ωμό είτε μαγειρεμένο δίνοντας καυτερή γεύση και άρωμα σε ποικιλία φαγητών.
Εκτύπωση