Ανηθος αφυδατωμένος Ουγγαρίας ( Dill tops extra )

dillΑΝΗΘΟΣ

Ο άνηθος είναι μονοετές φυτό και ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων (Umbelliferae) και στο είδος Anethum graveolens (Αγγλικά: Dill, Γαλλικά: Aneth). Είναι ιθαγενές φυτό της Ασίας και της Μεσογείου, όμως η κυριότερη χώρα παραγωγής του είναι η Ινδία και ακολουθούν η Κίνα, το Μεξικό και η Ισπανία.

Φτάνει τα 80 εκ. και διαθέτει κίτρινα μικρά άνθη, που εμφανίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο βλαστός είναι κοίλος και γραμμωτός, η ρίζα γογγυλώδης και τα φύλλα πτερωτά – νηματοειδή.

Το αρωμά του μοιάζει με αυτό του γλυκάνισου και προστίθεται στο κρασί γνωστό ως «ανθίτης οίνος».

Είναι καλή πηγή ιχνοστοιχείων όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Το ανθέλαιο (αιθέριο έλαιο) περιέχει δραστικές ουσίες (φλαβονοειδή, καρβόνη, βιταμίνη C), που ανακουφίζουν από στοματικούς πόνους, ενώ έχει διουρητικές και χωνευτικές ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης ακόμα, αναφέρεται στη δράση του, τονίζοντας τη χρήση του σαν ηρεμιστικό.

Χρησιμοποιείται σήμερα ως πρόσθετο τροφίμων δίνοντας άρωμα και γεύση, στην αρωματοποιία και στην ποτοποιία.

Εκτύπωση