Σουμάκ Τουρκίας ( Rhus coriaria) ( Red Sumac )

Σουμάκ Το σουμάκ προέρχεται από τον αποξηραμένο καρπό του φυτού  Rhus coriaria, και είναι γνωστό και ως Σουμάκι, Ρούδι, Ρους, Κότινος, Βιρσιά, Ρους ο βυρσοδεψικός.
Είναι θάμνος φυλλοβόλος με πράσινο, σύνθετο φύλλωμα, που γίνεται κόκκινο-πορτοκαλί το φθινόπωρο. Φυτρώνει σε μέρη όπου φυτρώνει και η ελιά και μεγαλώνει χωρίς φροντίδα.  Στην Σάμο έχει εξαπλωθεί στα πεδινά αλλά και στα ορεινά μέρη και είναι δέντρο των Μεσογειακών χωρών που μπορεί να φτάσει και να περάσει τα τρία μέτρα.
Το τριμμένο σουμάκ έχει ξινή γεύση, ευχάριστο άρωμα, είναι ελάχιστα καυτερό, κατάλληλο για σαλάτες και κρέας. Χρησιμοποιείται κυρίως στις κουζίνες της ανατολής. Πολλές φορές χρησιμοποιείται και σαν ξίδι ή λεμόνι. Από το φυτό σουμάκι, συνήθως χρησιμοποιούμε μόνο τους καρπούς οι οποίοι αλέθονται μέχρι να μετατραπούν σε μια πορφυρή – κοκκινωπή σκόνη και ύστερα αναμιγνύονται με αλάτι.
Το όνομα του είδους, coriaria, αναφέρεται στη χρήση του φυτού στη βυρσοδεψία (corium είναι το δέρμα στα λατινικά).
Στην εποχή που ανθούσε η βυρσοδεψία στην Σάμο, ήταν ένα εξαιρετικά χρήσιμο φυτό γιατί με τις τανίνες που περιέχει 24%  χρησιμοποιούταν για να μαλακώνουν τα δέρματα, μέχρι που υποσκελίστηκε από τα χημικά προϊόντα.
Εκτύπωση