Κρεμόριο ( Creme of tartar )

cream of tartar

Κρεμόριο

Κοινή ονομασία του όξινου τρυγικού καλίου που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, τη φαρμακευτική κλπ.
Από τα σταφύλια λαμβάνεται ο μούστος κατά τη ζύμωση του οποίου καθιζάνει σταδιακά η τρυγία, μια ακάθαρτη μορφή όξινου τρυγικού καλίου. Με ανακρυστάλλωση της τρυγίας και χρήση αποχρωματιστικών μέσων (π.χ. ενεργός άνθρακας) λαμβάνεται καθαρό όξινο τρυγικό κάλιο γνωστό ως κρεμόριο ή κρεμοτάρταρο (cream of tartar), το οποίο χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.
Το κρεμόριο είναι σκόνη που βοηθάει να δοθεί περισσότερος όγκος στην μαρέγκα και μία πιό κρεμώδης σύσταση στα ζαχαρούχα επιδόρπια όπως η καραμέλα και το παγωτό.
Εκτύπωση