Αλάτι ψιλό ( Sea Salt fine )

Αλάτι
Αλάτι είναι το χλωριούχο νάτριο που εμφανίζεται σε μορφή κρυστάλλων και είναι άχρωμο. Το λευκό του χρώμα οφείλεται στην κοκκώδη δομή του, ενώ άλλες αποχρώσεις προέρχονται από προσμείξεις με φύκια, κατάλοιπα απολιθωμάτων και διάφορα ορυκτά όπως το θειικό ασβέστιο και το  μαγνήσιο. Μπορεί να είναι είτε θαλασσινό αλάτι είτε ορυκτό αλάτι.

1.    Θαλασσινό αλάτι
Είναι φυσικοί κρύσταλλοι αλατιού, που δημιουργούνται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού είτε με φυσικό τρόπο με τον ήλιο και τον αέρα είτε με τεχνητό και αποτελούν το πιο συνηθισμένο αλάτι στη χώρα μας. Έχει λευκό, γκρίζο ή υποκίτρινο και σπάνια ροζ χρώμα ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί και χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Το ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι χρησιμοποιείται στην κονσερβοποιία για την παρασκευή τουρσιών και ελιάς, στον εκχιονισμό δρόμων, στην αποσκλήρυνση νερού, σε λιπάσματα, βιολογικούς καθαρισμούς κ.α.

•    Φυσικό αλάτι: Είναι αυτό που έχει υποστεί τις λιγότερες δυνατές κατεργασίες και δεν  περιέχει καθόλου πρόσθετα ή βελτιωτικά.
•    Άνθος αλατιού: Θεωρείται το καλύτερο αλάτι και είναι αρκετά ακριβό. Δεν έχει υποστεί κατεργασία και γι αυτό περιέχει ιχνοστοιχεία όπως φθόριο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.
•    Μαγειρικό αλάτι ή καθαρό θαλασσινό αλάτι: Το αλάτι που έχει υποστεί επεξεργασία αλλά δεν περιέχει χημικά πρόσθετα.
•    Επιτραπέζιο αλάτι: Έχει υποστεί επεξεργασία και περιέχει χημικά πρόσθετα που όμως δεν είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό τουλάχιστον σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ε.Ε. Περιέχει το αντισυσσωματικό Ε536 που είναι σιδηροκυανιούχο κάλλιο και παράγεται από σιδηροκυανιούχο υδρογόνο και καυστικό κάλιο. Το αλάτι αυτό φαίνεται να είναι λιγότερο αλμυρό γιατί τα πρόσθετα που περιέχει δεν αφήνουν τον κρύσταλλο να λιώσει στο στόμα.
•    Επιτραπέζιο ιωδιούχο αλάτι: Είναι το ίδιο με το παραπάνω, αλλά περιέχει και ιωδιούχο κάλλιο γιατί το ιώδιο του θαλασσινού αλατιού χάνεται μέσα σε λίγη ώρα από τη δημιουργία των κρυστάλλων και ενώ το αλάτι βρίσκεται ακόμα στην αλυκή. Επίσης, περιέχει ανθρακικό νάτριο σαν σταθεροποιητή για να μην χαθεί το ιώδιο.
•    Επιτραπέζιο αλάτι χαμηλό σε νάτριο: Είναι αλάτι που έχει λιγότερο νάτριο και χρησιμοποιείται από τους υπερτασικούς και όλους όσους προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού.
•    Υποκατάστατο αλατιού: Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο υποκατάστατα αλατιού για άτομα που αποφεύγουν εντελώς την κατανάλωση φυσικού αλατιού για λόγους υγείας. Τα υποκατάστατα περιέχουν συνήθως χλωριούχο κάλλιο αντί για χλωριούχο νάτριο και πολλές φορές είναι εμπλουτισμένα με ιοδίνη.

       

2.    Ορυκτό αλάτι
Είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν ορυκτού άλατος υψηλής ποιότητας, το οποίο εξορύσσεται από υπόγεια αποθέματα αλάτων, συντρίβεται και στη συνέχεια μεταφέρεται με μεγάλες μεταφορικές ταινίες στην επιφάνεια της γης, όπου και επεξεργάζεται. Έχει άσπρο χρώμα, ελαφρώς πικρή γεύση, τραχιά υφή και περιέχει κάποιους κρυστάλλους με περίπου γκρι χρώμα, οι οποίοι προέρχονται από δευτερεύοντα μέταλλα τα οποία υπάρχουν στο ορυκτό αλάτι. Το συγκεκριμένο είδος αλατιού διατίθεται σε κρυσταλλική μορφή με χοντρούς κόκκους που είναι κατάλληλο για τη μαγειρική, αλλά και ραφιναρισμένο, ιδανικό για επιτραπέζια χρήση. Ακόμη, είναι το πιο ιδανικό για τις συνταγές που απαιτούν ψήσιμο στο φούρνο, καθώς και το καταλληλότερο αλάτι για τουρσί, αφού δεν περιέχει πρόσθετα συστατικά τα οποία θα μπορούσαν να θολώσουν το υγρό που χρησιμοποιείται στο τουρσί.

Μία ακόμη κατηγορία αλατιού είναι τα άλατα καρυκευμάτων γνωστά και ως gourmet αλάτια. Πρόκειται για μια κατηγορία η οποία περιλαμβάνει αλάτια που περιέχουν γεύσεις από τα διάφορα κηπευτικά. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν:

•    Αλάτι σκόρδου: Αποτελείται από ένα μείγμα αλεσμένου και αφυδατωμένου σκόρδου με αλάτι και είναι ιδανικό για ντρέσσιγκ, διάφορες παρασκευές κατσαρόλας, σούπες και σάλτσες ζυμαρικών.
•    Αλάτι σέλινου: Έχει μια κάπως πικρή γεύση και αποτελείται από ένα μείγμα από αλάτι και αλεσμένους σπόρους σέλινου. Όσον αφορά στη χρήση του είναι ιδανικό για να χαρίζει γεύση σε σαλάτες, σάλτσες, λαχανικά, καθώς και στα διάφορα ψητά, μπάρμπεκιου.
•    Αλάτι κρεμμυδιού: Πρόκειται για ένα μείγμα από αλεσμένο και αποξηραμένο κρεμμύδι, αρωματικά φυτά και αλάτι. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σε παρασκευές αβγών, αλλά και στις διάφορες συνταγές στο γκριλ.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΑΛΑΤΙΟΥ
Είναι ένα μέσο συντήρησης των τροφίμων για διάφορα προϊόντα, όπως τα ψάρια, το κρέας παστώνονται με αλάτι για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η εργασία αυτή λέγεται αλιπάστωση και τα προϊόντα αλίπαστα. Τα προϊόντα αυτά προφυλάσσονται έτσι από τη σήψη. Βέβαια με την αλιπάστωση χάνουν ένα μέρος από τη θρεπτική τους αξία, γιατί καταστρέφονται ορισμένες βιταμίνες που περιέχουν και γίνονται δύσπεπτα. Σήμερα η αλιπάστωση τείνει να εγκαταλειφθεί, γιατί υπάρχουν νεότερες μορφές διατήρησης των τροφίμων (κονσερβοποιία, ψύξη κλπ.). Στην ιατρική χρησιμοποιείται διάλυμα αλατιού 0,9% ως φυσιολογικός ορός, επειδή το διάλυμα αυτό έχει την ίδια οσμωτική πίεση με το πλάσμα του αίματος. Στη γεωργία χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των καλλιεργειών, αλλά, όταν βρίσκεται σε ποσότητα μεγαλύτερη του κανονικού, κάνει το έδαφος ξερό και άγονο. Στη βιομηχανία χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ανθρακικού νατρίου, του μεταλλικού νατρίου, του καυστικού νατρίου, του χλωρίου, του υδροχλωρίου, της υδρυάλου, των υποχλωριωδών αλάτων, του θειϊκού νατρίου, στην παρασκευή ψυκτικών μιγμάτων και για την επισμάλτωση διάφορων κεραμευτικών ειδών. Στη σαπωνοποιία, για την παρασκευή σάπωνος, προστίθεται μαγειρικό αλάτι στο διάλυμά του και έτσι αυτό αποχωρίζεται ευκολότερα.

Εκτός από τις συντηρητικές ικανότητες του έναντι των μικροοργανισμών το αλάτι αποτελεί ζωτική ουσία για την επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών και ειδικά για τους ανθρώπους. Το αλάτι εξισορροπεί την ποσότητα του νερού στον οργανισμό μας και εξασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ των κυτταρικών μεμβρανών. Το αλάτι έχει πολλές άλλες λειτουργίες πέρα από τη ρύθμιση της περιεκτικότητας του νερού στο σώμα. Το αλάτι είναι περισσότερο αποτελεσματικό στη σταθεροποίηση της αρρυθμίας και αντίθετα με τη λανθασμένη αντίληψη ότι προκαλεί υψηλή πίεση, παρ’ όλα αυτά σχεδόν το 50% των υπερτασικών είναι ευαίσθητοι στο αλάτι, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων νατρίου αυξάνει περαιτέρω την αρτηριακή τους πίεση και την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα κ.ά. Σε ανθρώπους που δεν είναι ευαίσθητοι όμως είναι σημαντικό στη ρύθμιση της πίεσης σε συνδυασμό με τη λήψη νερού.

Το αλάτι είναι ζωτικής σημασίας για την εξαγωγή υπερβολικής οξείδωσης από τα κύτταρα του σώματος, ιδιαίτερα τα κύτταρα του εγκεφάλου, για την εξισορρόπηση των επιπέδων ζάχαρης στο αίμα, για τη δημιουργία υδροηλεκτρικής ενέργειας στα κύτταρα του σώματος, για την επικοινωνία και την επεξεργασία πληροφοριών από τα νευρικά κύτταρα, κάθε φορά που τα εγκεφαλικά κύτταρα λειτουργούν, από τη στιγμή της σύλληψης ως το θάνατο. Ακόμα χρησιμοποιείται για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον εντερικό υμένα, για την κάθαρση των πνευμόνων από βλέννες και φλέματα, ιδιαίτερα στο άσθμα και για τον καθαρισμό της καταρροής και του μπουκώματος της μύτης. Είναι ισχυρό φυσικό αντισταμινικό και είναι σημαντικό για την αποφυγή μυϊκών κραμπών. Το αλάτι καταπολεμά την υπερβολική έκκριση σάλιου σε βαθμό που να ρέει από το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου και συμμετέχει στη γερή δόμηση των οστών. Η οστεοπόρωση, σε μεγάλο βαθμό, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης νερού και αλατιού στο σώμα.

Θεωρείται φυσικό υπνωτικό και είναι κατάλληλο για τη θεραπεία του διαβήτη, του επίμονου ξερόβηχα και της αρθρίτιδας ενώ προλαμβάνει τους κιρσούς στα πόδια. Όταν βρίσκεται μέσα στον οργανισμό διευκολύνει την πέψη, ανοίγει την όρεξη, συντελεί στην έκκριση των γαστρικών υγρών, εμποδίζει τις ζυμώσεις στο στομάχι και στα έντερα, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και βοηθάει τον μεταβολισμό των τροφών που περιέχουν πρωτεΐνες. Είναι, επίσης, ωφέλιμο σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, γιατί εμποδίζει την αιμόπτυση και δρα σαν καθαρτικό. Το αλάτι συντελεί στην αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τα βοηθά να προσλαμβάνουν ευκολότερα το οξυγόνο. Έτσι, το αίμα αποκτά λαμπρότερο χρώμα. Από υπερβολική χρήση του ο άνθρωπος είναι δυνατό να πάθει έλκος, δυσπεψία ή να καταστρέψει τους νεφρούς του. Για όλα αυτά επιβάλλεται προσοχή στον καθορισμό της καθημερινά απαιτούμενης ποσότητας. Η ποσότητα αυτή ποικίλλει ανάλογα με τον οργανισμό, την ηλικία και την γενικότερη διατροφή.

Το αλάτι χρησιμοποιείται και στην ολιστική θεραπεία μέσω της αλατοθεραπείας. Η αλατοθεραπεία είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους ως μία εμπειρία αναζωογόνησης του σώματος και του πνεύματος. Το ορυκτό αλάτι χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς στη φυσική του μορφή χωρίς να απαιτείται καμία επιπλέον επεξεργασία. Στις αρχές του 20ου αιώνα παρατηρήθηκε ότι οι αλατωρύχοι εμφάνιζαν μειωμένα αναπνευστικά προβλήματα, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία κλινικών αποκατάστασης κοντά σε παλαιά αλατωρυχεία. Η πλέον διαδεδομένη μέθοδος αλατοθεραπείας είναι η παραμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένα σπήλαια άλατος. Το μυστικό των σπηλαίων άλατος (Salt Caves) είναι ότι ο αέρας που κυκλοφορεί είναι εμπλουτισμένος με ιχνοστοιχεία και ιόντα που απορροφώνται από το σώμα και οδηγούν σε χαλάρωση, αναζωογόνηση και ισορροπία του οργανισμού. Το αλάτι περιέχει 84 στοιχεία, ενώ η υψηλή κρυσταλλική του δομή επιτρέπει την κυτταρική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του και την αποκατάσταση της ισορροπίας των αλκάλιων και των ηλεκτρολυτών του σώματος.

Η εταιρεία Tettix A.E.B.E. εισάγει ανάμεσα στα άλλα προϊόντα της και αυτούσια, εξωτικά είδη αλατιού από περιοχές όπως την Κύπρο (Πυραμίδες αλατιού), τη Χαβάη (Κόκκινο αλάτι), το Περού (Inca pink), την Ινδία (Ιμαλαίων), το Ιράν (Μπλε), την Αφρική (Καλαχάρι), το Ισραήλ (Νεκράς θαλάσσης) όπου το καθένα έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό. Ακόμα εισάγει gourmet αλάτια αναμεμειγμένα με αποξηραμένα αρωματικά φυτά και μπαχαρικά που δίνουν έναν διαφορετικό τόνο αρώματος και γεύσης ενώ αποτελούν συγχρόνως ένα αξιοθέατο στο τραπέζι. Τα σπάνια αυτά gourmet αλάτια από όλο τον κόσμο προσφέρονται από εμάς αυτούσια ή εμπλουτισμένα με αρωματικά φυτά και μπαχαρικά σε πολύ μεγάλη ποικιλία σε συσκευασία χονδρικής (χύμα) και συσκευασμένα σε μικροσυσκευασία.
Εκτύπωση