ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Επεξηγήσεις > Τί είναι προϊόντα υγιεινής διατροφής


Τί είναι προϊόντα υγιεινής διατροφής

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες, που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές. Κανένα όμως είδος τροφής δε μας προσφέρει όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις θρεπτικές ουσίες, που χρειαζόμαστε.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής χώρες: Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι Κρητικοί εμφάνιζαν το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, καθώς και τον μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής.

Το «μυστικό» της μακροζωίας των μεσογειακών λαών ήταν η απλή και λιτή διατροφή τους. Μεσογειακή διατροφή ( Mediterranean diet )είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής, που χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών οξέων και από υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων, που βρίσκονται κυρίως στα σιτηρά και τα προϊόντα τους (δημητριακά, ψωμί, ρύζι και μακαρόνια), στα φρούτα, στα λαχανικά, στο γάλα και τα γαλακτοκομικά. Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, ενώ η κύρια μορφή λίπους που χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο.

Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή ( Mediterranean diet )μπορεί να περιγραφεί με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά και από την πυραμίδα μεσογειακής διατροφής:

  • Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί).
  • Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
  • Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
  • Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
 
diatrofi


 
Στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται τρόφιμα, που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά ενώ στη κορυφή της αυτά που πρέπει να καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες.

Η διατροφή είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόληψη νοσημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου. Η κάθε τροφή προσφέρει στον οργανισμό μας διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.
Ουσίες που είναι απαραίτητες για τις φυσιολογικές λειτουργίες είναι τα αμινοξέα, οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι υδατάνθρακες αλλά και βιταμίνες και μέταλλα.

 ·       Τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για την αντικατάσταση και την ανανέωση των κυττάρων και των ιστών. Εισάγονται στον οργανισμό σαν αποτέλεσμα της πέψης των πρωτεϊνών και περιέχονται στο: κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς. Υπάρχουν όμως και φυτικές τροφές, που μας προσφέρουν αμινοξέα όπως η σόγια, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

·       Οι υδατάνθρακες περιέχονται φυσικά στις αμυλούχες τροφές, όπως είναι το ψωμί και η ζάχαρη και είναι απαραίτητοι για την παραγωγή ενέργειας. Οι επεξεργασμένες όμως τροφές παρέχουν μόνο άμυλο, χωρίς τα συνοδεύοντα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο πλήρες αλεύρι ή στην ακατέργαστη ζάχαρη.

·       Τα λίπη είναι επίσης απαραίτητα στη δίαιτα, αλλά όσο είναι δυνατό θα πρέπει να αποτελούνται από φυτικά λίπη, όπως είναι τα φυτικά έλαια και τα σπορέλαια.


·       Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις, που σε πολύ μικρές ποσότητες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την κανονική λειτουργία του οργανισμού. Κάποιες από αυτές τις θαυματουργές ουσίες συντίθενται από τον οργανισμό ενώ κάποιες άλλες δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και τις λαμβάνουμε από τις τροφές. Χωρίς την παρουσία τους θα ήταν αδύνατες πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι αναγκαίες για την αφομοίωση των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών αλλά και για την σύνθεση των ορμονών και των ενζύμων. Ενισχύουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, ρυθμίζουν την ανάπτυξη και τέλος σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

·       Τα μέταλλα δίνουν στερεότητα και αντοχή στον σκελετό, χρησιμοποιούνται σαν συστατικά οργανικών ενώσεων, ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών στο σώμα και παίρνουν μέρος σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού. Η λήψη μετάλλων, έχει ως κύρια αποτελέσματα την ρύθμιση του οργανικού ισοζυγίου σε νερό, την ομαλότερη διακίνηση των θρεπτικών συστατικών, την σχετική διατήρηση της φυσιολογικής οξύτητας του αίματος, και την καλύτερη λειτουργία εξωκρινών κι ενδοκρινών αδένων.
Διακρίνονται σε ανόργανα και σε ιχνοστοιχεία. Υπάρχουν όμως και τα βαριά μέταλλα, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας για αυτό πρέπει να αποφεύγονται.

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων και η συνεχής απαίτηση για πιο υγιεινά τρόφιμα δημιούργησε την ιδέα των λειτουργικών τροφίμων. Με τον όρο «λειτουργικά» (Functional foods, Nutraceuticals), χαρακτηρίζονται όλα εκείνα τα τρόφιμα, φυσικά ή εμπλουτισμένα τα οποία έχουν συγκεκριμένες ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτά είτε έχουν υποστεί τροποποίηση, ώστε να αυξηθεί η περιεκτικότ
ητά τους σε κάποιο συστατικό (π.χ. ω3 λιπαρά οξέα), είτε έχουν εμπλουτιστεί με νέο συστατικό με θετική δράση. Ακόμα αναφέρονται σε τρόφιμα στα οποία έχει αντικατασταθεί ή έχει
πλήρως αφαιρεθεί κάποιο επιβλαβές συστατικό.

Τα πλεονεκτήματα των λειτουργικών τροφίμων:

·       Προάγουν την υγεία και ενισχύουν τα ποιότητα ζωής

·       Ενισχύουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού

·       Συμβάλλουν στον περιορισμό πολλών ασθενειών

Παραδείγματα λειτουργικών τροφίμων:

1.     Προϊόντα γάλακτος, που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτια με προβιοτικές καλλιέργειες, βελτιώνοντας τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

2.     Μαλακές μαργαρίνες, γιαούρτι, τυρί εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες, οι οποίες μειώνουν τη χοληστερίνη

3.     Προϊόντα με αντιοξειδωτικούς παράγοντες

4.     Χυμοί, μαργαρίνες, αυγά πλούσια σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στη μείωση καρδιοπαθειών.

Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...