Εγχύματα

Εγχύματα ή Αφεψήματα
Τα εγχύματα ή αφεψήματα αποτελούν εκχυλίσματα βοτάνων σε νερό και αποτελούν την απλούστερη μορφή καλλυντικής εφαρμογής. Η βάση της έγκειται στο «μούλιασμα» του βοτάνου σε πυρίμαχο σκεύος με ζεστό ή βραστό νερό ούτως ώστε το νερό να σκεπάζει μόλις το βότανο ή σε συνήθη αναλογία βοτάνου/νερού 1 προς 2. Οι αναλογία αλλάζει ανάλογα με το βότανο που χρησιμοποιούμε κάθε φορά και την πυκνότητα (ισχύ) του εγχύματος που θέλουμε να επιτύχουμε.
Με την τεχνική αυτή παρασκευάζεται και το γνωστό σε όλους μας ροδόνερο. Το ροδόνερο αποτελεί ιδανική βάση για τα καλλυντικά μας προϊόντα μια και έχει μαλακτικές, τονωτικές και συσφιγκτικές  ιδιότητες και δρα εν μέρει ως γαλακτωματοποιητής.
Υλικά για σπιτικό ροδόνερο:
1 φλυτζάνι αποξηραμένα ροδοπέταλα
2 φλιτζάνια βραστό νερό
1 πυρίμαχο σκεύος για την προετοιμασία και ένα γυάλινο δοχείο για την αποθήκευση
1 τυρόπανο ή τουρπάνι
Παίρνουμε 1 φλιτζάνι αποξηραμένα ροδοπέταλα και τα περιβρέχουμε με 2 φλιτζάνια βραστό νερό. Αφήνουμε να σταθεί για 4 περίπου ώρες και σουρώνουμε μέσα από τουρπάνι (τυρόπανο). Το ροδόνερό μας είναι έτοιμο.
Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε τα ροδοπέταλα σε νερό πάνω σε ζεστό μάτι και κατεβάζουμε το σκεύασμα από τη φωτιά αμέσως μόλις πάρει βράση. Αφήνουμε να κρυώσει το αφέψημα πριν σουρώσουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.
Προσθέτοντας 1 με 2 αμπούλες Βιταμίνης Ε αυξάνουμε τη διάρκεια ζωής του προϊόντος μας. Η διάρκεια ζωής του είναι 3-4 μήνες. Φυλάσσεται σε δροσερό μέρος.
Επίσης πολύ καλή βάση για λοσιόν και κρέμες αποτελεί και το έγχυμα λεβάντας το οποίο έχει την ιδιότητα να τρέφει και να ενυδατώνει το δέρμα μας.
Έγχυμα Λεβάντας:
Χρειαζόμαστε 30 γρ αποξηραμένων λουλουδιών ή φύλλων προσθέτουμε σε ογκομετρικό δοχείο ενός λίτρου και γεμίζουμε με βραστό νερό μέχρι τη χαραγή. Αφήνουμε να σταθεί για 4 περίπου ώρες, σουρώνουμε (μέσα από τουρπάνι και χωνί) σε δοχείο αποθήκευσης και είναι έτοιμο.
Εκτύπωση