Σχετικά με την παρασκευή βάμματος

Παρασκευή φυτικών βαμμάτων (tinctures)
Τα βάμματα αποτελούν υψηλής συγκέντρωσης εκχυλίσματα βοτάνων σε αλκοολούχο διάλυμα. Η αλκοόλες έχουν τη δυνατότητα να εκχυλίζουν κυρίως τα αλκαλοειδή και φλαβονοειδή συστατικά των βοτάνων τα οποία έχουν κυρίως κατευναστικές ή διεγερτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες με ενδείξεις όπως το άγχος, η αϋπνία και το άλγος (π.χ. πονοκέφαλος, κράμπες εμμήνου ρύσεως) ή ιώσεις και μολύνσεις (κρύωμα, γρίπη κλπ). Τα βάμματα παρουσιάζουν κάποια πλεονεκτήματα έναντι των λοιπών φυτικών σκευασμάτων όπως έγχυμα, σιρόπι κλπ. λόγω 2 κυρίως γεγονότων:
Η αλκοόλη λόγω υψηλής συγγένειας με τις εκχυλιζόμενες ουσίες, προσφέρεται για την παρασκευή συμπυκνωμένων θεραπευτικών σκευασμάτων ενώ δρα ταυτόχρονα και σαν συντηρητικό, αποδίδοντας μεγάλο χρόνο ζωής στο προϊόν (2- 5 έτη ανάλογα με τις συνθήκες αποθήκευσης όπως η θερμοκρασία, η έκθεση στην ακτινοβολία κλπ.). Τα βάμματα εξάλλου μπορούν να τροποποιηθούν σε ισχύ κατά τη χρήση τους μια και αυτή γίνεται συνήθως κατόπιν αραίωσης σε ζεστό νερό , χυμό (για βελτίωση της επίγευσης) ή και σε άλλα αφεψήματα για επίτευξη συνδυασμού ευεργετικών ιδιοτήτων στη βοτανοθεραπεία.
Η συνηθέστερη βάση που χρησιμοποιείται είναι το αλκοολούχο διάλυμα αιθανόλης όπως είναι η βότκα, το τζιν ή το λευκό ρούμι σε συγκέντρωση 40-50%. Συχνά συστήνεται η παρασκευή ενός πιο ήπιου προϊόντος με χρήση διαλύματος αιθανόλης 25% που παραλαμβάνεται με ανάμιξη ενός μέρους καθαρής αιθανόλης με τρία μέρη νερού.  Το θεραπευτικό βότανο που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή  ανάλογα με την πρόσβαση σε πρώτη ύλη, ωστόσο θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί η σχετική αποστείρωση από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Υλικά Παρασκευής
•    Διάλυμα αιθανόλης υψηλής συγκέντρωσης όπως βότκα 40-50%, τζιν ή λευκό ρούμι.
•    αποξηραμένο βότανο ή ρίζα βοτάνου  – Π.χ. Εχινάκεια (Echinacea), Ταραξάκο ή Πικραλίδα (Dandelion), Αψιθιά (Wormwood), Βαλσαμόχορτο (St John Wort), Φυτολάκκα (Poke Root), Αχιλλέα (Yarrow).  
•    Γυάλινα σκουρόχρωμα δοχεία για την παρασκευή του βάμματος με αλουμινένιο πώμα. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί ώστε το μίγμα βοτάνου και αιθανόλης να καταλαμβάνει όλο το χώρο του δοχείου ώστε να μην υπάρχει μεγάλη ποσότητα αέρα στο δοχείο.
•    1 πλαστικό χωνί και 1 κομμάτι ύφασμα από μουσελίνα ή ύφασμα cheesecloth για το στράγγισμα

Σε γυάλινο δοχείο τοποθετούμε το βότανο μέχρι τη μέση του δοχείου και περιλούζουμε με το διάλυμα αλκοόλης μέχρι το χείλος. Αναδεύουμε καλά ώστε να απομακρυνθούν τυχόν φουσκάλες στην επιφάνεια και να ομογενοποιηθεί το διάλυμα και σκεπάζουμε με το πώμα. Με τον ίδιο τρόπο αναδεύουμε για 1-2 εβδομάδες.  Μπορούμε να αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 4 εβδομάδες. Ο χρόνος  παραμονής του διαλύματος κυμαίνεται από 2 έως 6 εβδομάδες ανάλογα με το βότανο που χρησιμοποιούμε και τη δραστικότητα που θέλουμε να έχει το τελικό προϊόν. Εν συνεχεία σουρώνουμε το διάλυμα περνώντας το στο δεύτερο δοχείο μας μέσα από το χωνί μας το οποίο έχουμε σκεπάσει με το ειδικό ύφασμα. Στύβουμε καλά τα φύλλα ή τους σπόρους του βοτάνου ώστε να αποσπάσουμε το μέγιστο δυνατόν των ευεργετικών συστατικών του. Μπορούμε να τοποθετήσουμε ποσότητα βάμματος σε μικρό μπουκαλάκι με σταγονόμετρο για την πρακτική καθημερινή χρήση. Φυλάσσουμε πάντα σε σκιερό μέρος και δεν αφήνουμε ανοιχτό το πώμα προφύλαξης του δοχείου. Χρησιμοποιούμε σύμφωνα με τις συστάσεις του ειδικού και αποφεύγουμε την κατάχρηση.
Η συνήθης δοσολογία είναι μία δόση (με το σταγονόμετρο) από το βάμμα μας σε ένα ποτήρι νερό ή άλλο υγρό διάλυμα.
Μερικά μόνο παραδείγματα χαρακτηριστικών βοτάνων που χρησιμοποιούνται υπό μορφή βάμματος είναι η Βαλεριάνα (Valeriana) - για την αντιμετώπιση προβλημάτων αϋπνίας και άγχους, το Βαλσαμόχορτο (St. Johns Wort) - για την καταπολέμηση ιώσεων, η Αχιλλέα (Yarrow) - για πόνους στο λαιμό (γαργάρες με βάμμα βοτάνου). Η δοσολογία τους θα πρέπει να αφορά αραίωση για την αποφυγή τοξικών επιδράσεων λόγω της μεγάλης πυκνότητας και ισχύος τους και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του θεραπευτικού φυτού που χρησιμοποιείται κάθε φορά.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση δεν αποτελεί ιατρική συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη.

Εκτύπωση