ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Επεξηγήσεις > Τί είναι γόμμα


Τί είναι γόμμα

ΚΟΜΜΕΑ

Τα κόμμεα είναι ομάδα μορίων υψηλής μοριακής μάζας με κολλοειδείς ιδιότητες, τα οποία σε κατάλληλο διαλύτη είναι ικανά, ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις, να σχηματίζουν παχύρρευστα αιωρήματα ή διαλύματα. Είναι ρητίνες, που παράγονται από φυτά, φύκη (καραγεννάνη, άγαρ, αλγινικά) και μικροοργανισμούς (ξανθάνη). Η σπουδαιότητα τους οφείλεται στην ικανότητά τους να προσδίδουν υψηλό ιξώδες σε υδατικά διαλύματα.

Η έκκριση τους από τα φυτά είναι σε μερικές περιπτώσεις παθολογικής φύσης και ονομάζεται κομμίωση. Σε άλλες περιπτώσεις πρόκειται για μια τελείως φυσική διαδικασία.

Τα πιο γνωστά κόμμεα, που προέρχονται από επεξεργασία, από σπόρους ή άλλα φυτικά τμήματα είναι το Κόμμι γκουάρ (Cyamopsis tetragonolobus) και το κόμμι χαρουπιού (Ceratonia siliqua). Γνωστό είναι και τo Αραβικό κόμμι το οποίο παραλαμβάνεται ως έκκριμα φυτών του γένους Acacia και το Κόμμι Τραγακάνθης (Astragalus).

Πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική, στη βιομηχανία καλλυντικών και στη βιομηχανία τροφίμων ως γαλακτωματοποιητής, ως επίχρισμα των ιστών κλπ.

Τα κόμμεα υπάρχουν στα φρούτα (αχλάδια, μήλα, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, πορτοκάλια), στα λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, αγκινάρες, κρεμμύδια, καλαμπόκι, ντομάτες, αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο), στα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), καθώς και σε όλα τα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως (δημητριακά που περιέχουν πίτουρο, ψωμιά ολικής αλέσεως και πολύσπορα).

H εταιρεία μας συνεχώς αναζητά νέες πρώτες ύλες καλλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις απαιτήσεις σας.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...