Τζίντζερ αποξηραμένο κύβοι 5*5 mm ( ginger diced )
ΤΖΙΝΤΖΕΡ
Η πιπερόριζα (ginger) ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae και είναι γνωστή με το επιστημονικό όνομα Zingiberofficinale. Η καλλιέργεια της ξεκίνησε στη Νότιο Ασία και έκτοτε εξαπλώθηκε σε Ανατολική Αφρική και Καραϊβική.
Η πρώτη αναφορά του τζίντζερ γίνεται στα γραπτά του Κομφούκιου το 500 π.Χ. Λίγο καιρό αργότερα, χρησιμοποιήθηκε από τους Κινέζους σε πολλές ιατρικές συνταγές, που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών όπως το κρύωμα, την κακή κυκλοφορία, την ενδυνάμωση της καρδιάς, χρησιμοποιήθηκε και ως αφροδισιακό.Με βάση την Πιπερόριζα φτιάχνεται το παραδοσιακό αναψυκτικό της Κέρκυρας η Τζιντζιμπύρα (ginger - beer).
Το τζίντζερ είναι πολυετές φαρμακευτικό φυτό με κονδυλώδες ρίζωμα. Το χαρακτηριστικό ρίζωμα του φυτού έχει εξωτερικά καφέ φλούδα ενώ εσωτερικά έχει απαλό κίτρινο χρώμα με χαρακτηριστικό πικάντικο και λεμονοειδές άρωμα. Οι βλαστοί μπορεί να φτάσουν ως 120cm και προκύπτουν κάθε χρόνο από οφθαλμούς στα ριζώματα του φυτού. Οι βλαστοί είναι συμπαγείς, κυλινδρικοί, όρθιοι και περικλείονται από μεμβρανώδη κολεό. Τα φύλλα είναι λογχοειδή, λεία και μακριά. Οι ταξιανθίες από το φυτό είναι κωνοειδής και αποτελούνται από σειρές πράσινων φύλλων. Τα άνθη που θα προκύψουν μπορεί να έχουν ποικιλία χρωμάτων όπως άσπρα, κίτρινα και πορτοκαλί. Τέλος, οι καρποί από το φυτό είναι κάψες και καθώς ωριμάζουν το χρώμα τους μεταβάλλεται από πράσινο σε καφέ με ενδοκάρπιο πορτοκαλί.
Περιέχει μεγάλη ποσότητα πτητικού ελαίου που συνίσταται από ζιγγιβερίνη, ζιγγιβερόλη, φελανδρίνη, βορνεόλη, κινεόλη, κιτράλη, άμυλο, γλίσχρασμα και ρητίνη. Το ginger περιέχει περισσότερα από 400 χημικά ενεργά συστατικά και χρησιμοποιείται κατά παράδοση για την αντιμετώπιση των πόνων στο στομάχι και των στομαχικών διαταραχών. Προστατεύει το στομάχι από το έλκος και πολλά από τα συστατικά του καταπολεμούν τα παράσιτα. Η πιπερόριζα περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες και αιθέρια έλαια, τα οποία σε μελέτες με ζώα διαπιστώθηκε ότι ασκούν αναλγητική και ηρεμιστική δράση. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του ιδιότητες.
Το τζίντζερ έχει πολύ έντονη, ιδιαίτερη και χαρακτηριστική γεύση, ενώ είναι επίσης και πολύ πικάντικο. Στην ινδική κουζίνα, αν και η χρήση της απαντάται συχνά, η τριμμένη πιπερόριζα είναι ένα δευτέρευον μπαχαρικό
" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...