Ο Ηλιόσπορος (sunflower) είναι ο σπόρος του ηλίανθου (Helianthus), που ανήκει στην οικογένεια των Σύνθετων (Compositae) ή Αστεριοειδών (Asteriaceae). Το σημαντικότερο είδος είναι ο Ηλίανθος ο ετήσιος (Helianthus annuus) με κοινή ονομασία Ήλιος.
Είναι μονοετές, ποώδες φυτό με πολύκλαδο βλαστό που φτάνει τα 5mκαι φέρει πολλά μικρά κεφάλια. Ο Ηλίανθος διαθέτει ωοειδή, οδοντωτά φύλλα. Η ονομασία του γένους οφείλεται στο γεγονός ότι η ταξιανθία ακολουθεί τον ήλιο όλη τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι προς την ανατολή το πρωί. Η κίνηση αυτή που οφείλεται σε κάμψη του βλαστού και σταματά μετά την άνθηση και την γονιμοποίηση των ανθέων. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Β1, παντοθενικό και φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Οι ωμοί άψητοι ηλιόσποροι περιέχουν μεταξύ άλλωνασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, τανίνη, λεκιθίνη, φθόριο, μαγνήσιο, σελήνιο και ιώδιο.
Θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικοί σε περιπτώσεις βήχα, φαρυγγίτιδας, κρυολογήματος, ενώ ενδέχεται να έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες, να βελτιώνουν την όραση και να ελαττώνουν τους πόνους των αρθριτικών χάρη στα λιπαρά οξέα (ω3 και ω6) που περιέχουν. Έρευνες υποστηρίζουν ότι είναι σύμμαχοι της καρδιάς μας, μια και συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης λόγω των φυτικών στερολών, ενώ αποτρέπουν και το σχηματισμό πέτρας στη χολή και τα νεφρά. Προάγουν τη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος ενώ συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των οστών. Οι ηλιόσποροι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψωμιού αλλά και σε ορεκτικά, γλυκά, σαλάτες, σούπες και μπισκότα ενώ από αυτούς παράγεται και το ηλιέλαιο. Ωστόσο θεωρούνται περισσότερο ωφέλιμοι όταν τους τρώμε ωμούς ή ελαφρά ψημένους και πάντα ανάλατους ως σνακ.
" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...