ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φρούτα αποξηραμένα ( Dried fruit ) > Βατόμουρο κόκκινο φρούτα ( Framboise spray dried fruits )


Βατόμουρο κόκκινο φρούτα ( Framboise spray dried fruits )

raspberries-5551ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ

Το Σμέουρο (Γαλλικά: Framboise, Αγγλικά: Red Raspberry) με επιστημονική ονομασία Rubus ideaus ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Η ονομασία βατόμουρα οφείλεται στο
γεγονός ότι οι καρποί μοιάζουν πολύ με αυτά, αλλά έχουν μια ουσιαστική διαφορά καθώς το σμέουρο είναι κοίλο εσωτερικά.

Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, τα σμέουρα ήταν λευκά μέχρι που η νύμφη Ίδα αποφάσισε να κατευνάσει την οργή του Δία προσφέροντας του άγρια σμέουρα. Καθώς τα μάζευε τρυπήθηκε
από τον αγκαθωτό θάμνο και το αίμα της νύμφης απλώθηκε στον θάμνο, χρωματίζοντας τον καρπό του. Από τότε όλα τα σμέουρα απέκτησαν το λαμπερό αιμάτινο κόκκινο χρώμα τους. Η ονομασία
του προέρχεται από την Ίδη (Ψηλορείτης) της Κρήτης όπου ευδοκιμούσε.

  Είναι ένας πολυετής αυτοφυούμενος θάμνος, που φτάνει τα 2m με αγκαθωτό βλαστό. Αποβάλλει τα φύλλα του τα οποία είναι πτεροειδή με σταχτοπράσινο χνούδι στην κάτω πλευρά. Τους καλοκαιρινούς μήνες ανθοφορεί και τα άνθη
του είναι μικρά και άσπρα ενώ οι καρποί του κόκκινοι.

Περιέχει φλαβονοειδή, μηλικό οξύ, βιταμίνες Α, Β1, Β3, C, D και Ε, κιτρικό άλας σιδήρου, χλωρίδιο του ασβεστίου, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο, πυρίτιο, θείο και τανίνες. Τα φύλλα του περιέχουν το αλκαλοειδές φραγκαρίνη (fragkarini).
Η καλλιέργεια του ξεκίνησε το 2000 π.X και οι φαρμακευτικές ιδιότητες του αναφέρονται από τον Θεόφραστο. Τα σμέουρα αποτελούν στυπτικό φάρμακο και τα φύλλα της σμεουριάς χρησιμοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να
ενισχύσουν και να τονώσουν τους ιστούς της μήτρας, να βοηθήσουν στις συσπάσεις και να ελέγξουν τυχόν αιμορραγίες κατά την διάρκεια του τοκετού αλλά και μετά από αυτόν. Αυξάνει την παραγωγή γάλατος στις λεχώνες και ανακουφίζει από
τις πρωινές αδιαθεσίες των εγκύων.

Οι καρποί της σμεουριάς είναι νόστιμοι, με γλυκιά, ελαφρά ξινή και φρουτώδη, αρωματική γεύση και για αυτό χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Στη Γαλλία φτιάχνουν ένα λικέρ από σμέουρα, το γνωστό «φραμπουάζ».

 

Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...