ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Προϊόντα υγιεινής διατροφής > Ζάχαρη ακατέργαστη Μαδαγασκάρης ( Demerara sugar ) ( Cane sugar ) (Sugarcane)


Ζάχαρη ακατέργαστη Μαδαγασκάρης ( Demerara sugar ) ( Cane sugar ) (Sugarcane)

sugar1ΖΑΧΑΡΗ
Η ζάχαρη (sugar), είναι οργανική, κρυσταλλική και γλυκαντική ουσία, που ανήκει στους δισακχαρίτες. Αποτελεί χημική ένωση ενός μορίου γλυκόζης και ενός μορίου φρουκτόζης ως προϊόν φωτοσύνθεσης φυτικών κυττάρων. Ο μοριακός χημικός της τύπος είναι C12H22O11 και στην καθαρή μορφή της είναι λευκή και άχρωμη. Η ζάχαρη παρασκευάζεται από ζαχαροκάλαμο, ζαχαρότευτλα, σφένδαμνο, κριθάρι, σόργο, άγρια χουρμαδιά, φοίνικα της Παλμύρας, φοίνικα τόντυ, κοκκοφοίνικα, ζαχαροφοίνικα, και ως ζαχαρούχος χυμός από τη γιουβαία και νύπα.

H λέξη ζάχαρη προέρχεται ετυμολογικά από την σανσκριτική λέξη «śarkara», που αρχικά σήμαινε άμμος ή χαλίκι. Το αρχαίο ινδικό όνομά της γκάουρα προφανώς προήλθε από την ονομασία «Γκουρ», αρχαίας ηγεμονίας της Βεγγάλης. Σήμερα στην Ινδία ονομάζεται «γκυρ». Το ζαχαροκάλαμο καλλιεργούνταν στην Ινδία ήδη από την 1η χιλιετία π.Χ., αλλά έφτασε στη Βόρειο Αφρική και τη Νότια Ευρώπη τον 8ο αιώνα π.Χ. Η παρασκευή ζάχαρης φέρεται να ήταν γνωστή στην Ινδία από την 3η χιλιετία π.Χ. Η ιστορία της ζάχαρης ξεκινά με την ανακάλυψη από τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού, ενός καλαμιού που δίνει «μέλι χωρίς μέλισσες». Το φυτό του ζαχαροκάλαμου προέρχεται από το νησί της Ν. Γουινέας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Από τα προϊστορικsugar2ά κιόλας χρόνια μεταφέρθηκε από τον άνθρωπο στην Ινδία, όπου καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά. Στην Ευρώπη η ζάχαρη ήρθε τον 8ο αιώνα μ.Χ., από τους Μαυριτανούς όταν εγκαταστάθηκαν στην Ισπανία, αλλά και από τους Σταυροφόρους, που λεηλατώντας καραβάνια Αράβων τους αποκάλυψαν αυτό το «γλυκό αλάτι». Η κατάκτηση της Αμερικής πρόσφερε στους ευρωπαίους αποικιοκράτες αχανείς εκτάσεις κατάλληλες για την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου. O τεράστιος πλούτος που απέφερε το εμπόριο ζάχαρης μέχρι το 1750 άξιζε το βάρος της σε χρυσό, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για τη μαζική αποικιοποίηση της Καραϊβικής από τους Βρετανούς και τους Γάλλους, και της Βραζιλίας από τους Πορτογάλους.

Στις μέρες μας η παρασκευή της ζάχαρης, λόγω των βαρέων μηχανημάτων που απαιτούνται είναι βιομηχανική και πραγματοποιείται από ειδικά προς τούτο εργοστάσια καλούμενα βιομηχανίες ζαχάρεως. Στον ζαχαρόμυλο οι κομμένες φυτικές πρώτες ύλες του ζαχαροκάλαμου τεμαχίζονται και συμπιέζονται σε πρέσες. Ο χυμός που προκύπτει καθαρίζεται με την προσθήκη ασβέστη και κατόπιν βράζεται σε μερικό κενό (που χαμηλώνει την θερμοκρασία βρασμού του) μέχρι να γίνει πηχτό σιρόπι που αποκτά καφέ χρώμα από τις συμπυκνωμένες προσμίξεις. Καθώς το νερό εξατμίζεται, η ζάχαρη συμπυκνώνεται τόσο πολύ που το υγρό δε μπορεί πλέον να την συγκρατήσει και μετατρέπεται σε στερεούς κρυστάλλους. Οι υγροί κρύσταλλοι στεγνώνονται σε φυγόκεντρο. Το σιρόπι (μελάσα) απομακρύνεται αφήνοντας μια βρεγμένη καφετιά ζάχαρη που περιέχει μίγμα από μύκητες, βακτήρια, χώμα, ίνες και διάφορα άλλα υπολείμματα φυτικά και εντόμων.

Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης, σε περίπτωση αδηφαγικής συμπεριφοράς, μπορεί να επηρεάσει κάποια νευρικά μονοπάτια, όπως αυτό της ντοπαμίνης, που ενισχύουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, και ως εκ τούτου οδηγεί σε επιθυμία για ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση ζάχαρης. Επίσης, η γλυκιά γεύση προκαλεί ευχαρίστηση, με αποτέλεσμα να επιδιώκουμε την ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωσή της. Η υπερβολική κατανάλωση άσπρης ζάχαρης έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και με τον καρκίνο. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση της LDL-κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και μείωση της HDL-καλής χοληστερόλης.  Αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αντενδείκνυται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Προκαλεί ανεπάρκεια χρωμίου και μειώνει την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου. Έχει συνδεθεί και με μια σειρά από περιοδοντικές ασθένειες και αυξάνουν σημαντικά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση του δέρματος και ρυτίδες. Ακόμα έχει συνδεθεί λανθασμένα με την εμφάνιση του διαβήτη ο οποίος είναι  αποτέλεσμα συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών αιτιών.

Τα οφέλη της ζάχαρης, αν και σημαντικά, συχνά επισκιάζονται από τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί για το προϊόν του ζαχαροκάλαμου. H ζάχαρη περιέχει απλά σάκχαρα, που είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή, ιδιαίτερα όταν χρειαζόμαστε άμεση τόνωση και ενέργεια. Τα απλά σάκχαρα έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα η οποία είναι η κατεξοχήν «τροφή» του εγκεφάλου και των μυών. Ωστόσο, απλά σάκχαρα δεν περιέχει μόνον η ζάχαρη, αλλά και το μέλι και τα φρούτα.

Η ακατέργαστη ζάχαρη Ντεμεράρα παράγεται από το ζαχαροκάλαμο Saccharum officinarum (Σάκχαρο το φαρμακευτικό) που ανήκει στην οικογένεια των Ποοειδών (Poaceae) και κατάγεται από τη Νέα Γουινέα.

Το φυτό αναπτύσσεται κατά συστάδες και παράγει έναν αριθμό καλαμιών που το ύψος τους είναι από 2 έως 7m. Κάθε καλάμι χωρίζεται σε πολλά «γόνατα» και σε κάθε γόνατο υπάρχει και ένας οφθαλμός. Όταν το ζαχαροκάλαμο ωριμάσει τότε από τη κορυφή του αναπτύσσεται ένας λεπτός βλαστός που φέρει πολλά μικρά άνθη. Το χρώμα του βλαστού είναι λευκό προς κίτρινο ή βαθυπράσινο, αλλά μπορεί να είναι ακόμα και κόκκινο ή μοβ. Το καλάμι είναι το σημαντικότερο τμήμα του φυτού αφού εκεί αποθηκεύεται η ζάχαρη στο στάδιο της ωρίμανσης.

Η ζάχαρη Demerara είναι ένας τύπος φυσικής ακατέργαστης σκούρας ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο (raw cane brown sugar) με μεγάλους κρυστάλλους με χρυσοκίτρινο χρώμα. Η ονομασία της, η οποία είναι προστατευμένης προέλευσης, προέρχεται από μια επαρχία της Γκάνα, όπου αρχικά παράχθηκε, ενώ τώρα παράγεται στον Άγιο Μαυρίκιο διατηρώντας τα δικαιώματα του ονόματος.

Η παραγωγική διαδικασία είναι απλή και δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, πρόσθετα ή άλλες επιβαρυντικές τεχνολογικές διαδικασίες. Η μάζα του ζαχαροκάλαμου συμπιέζεται και με παροχή ατμού παράγεται σιρόπι ζάχαρης το οποίο αφυδατώνεται και η ζάχαρη κρυσταλλοποιείται. Έτσι, διατηρείται το φυσικό άρωμα του ζαχαροκάλαμου και τα θρεπτικά συστατικά κυρίως άλατα ασβεστίου, φωσφόρου και σιδήρου. Θερμιδικά παρέχει λιγότερες θερμίδες στον οργανισμό μας, 3,73 θερμίδες / g. σε σχέση με τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη η οποία παρέχει 3,96 θερμίδες / g.

Η ζάχαρη Demerara είναι ιδανική για χρήση σε ζεστά και κρύα ροφήματα όπως καφές, τσάι, σοκολάτα λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γεύσης και αρώματος, ενώ συμπληρώνει την ιδανική διατροφή για όσους επιμένουν να διαλέγουν φυσικά και διαιτητικά προϊόντα.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...