ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Μητρικά βάμματα ( Mother tinctures ) > Φασκόμηλο ( Sage mother tincture )


Φασκόμηλο ( Sage mother tincture )

sage1ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Το φασκόμηλο, Salvia officinalis (Σάλβια η φαρμακευτική, αλισφακιά, Αγγλικά: sage, Γαλλικά: sauge, thé de la Grèce, Γερμανικά: salbei) ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae).

Είναι πολυετές φυτό με πολλά κλαδιά που φτάνει τα 50cm. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα μυτερά χνουδωτά και γκριζοπράσινα ενώ τα άνθη του φύονται κατά σπονδύλους και είναι χρώματος μωβ. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές και σε πετρώδη, άγονα εδάφη.

Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως πολυφάρμακο και έχει εκθειαστεί από τον Διοσκουρίδη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Ιπποκράτη.  Οι Λατίνοι θεωρούσαν πως ήταν το ιερό φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές ενώ οι Γάλλοι και οι Κινέζοι το ονομάζουν «ελληνικό τσάι» και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι. Η λατινική του ονομασία προέρχεται από την λέξη «salvare» που σημαίνει σώζω. Λέγεται ακόμη ότι όταν οι Βρετανοί άρχισαν να εισάγουν το τσάι από την Κίνα, οι Κινέζοι εκτίμησαν τόσο τις θεραπευτικές ιδιότητες του, ώστε αντάλλασαν 2 κάσες τσάι, για μια με φασκόμηλο.

Πολλοί βοτανοθεραπευτές προτείνουν το φασκόμηλο για τη ρύθμιση της περιόδου καθώς θεωρείται πως έχει οιστρογονικές ιδιότητες και θετική επίδραση στη ρύθμιση τόσο της αμμηνόρροιας όσο και της δυσμηνόρροιας. Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές και σπασμολυτικές. Η δε δράση του κατά του διαβήτη έκανε ορισμένους να δηλώσουν ότι είναι το φάρμακο για όλες τις ασθένειες. Ως αφέψημα είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος. Επίσης, τονώνει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη μνήμη και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος.

Το φασκόμηλο περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά, όπως καμφορά, άλφα και βήτα καρυοφυλλένιο, ροσμαρινικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, διτερπένια και φλαβονοειδή, όπως είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης λουτεολίνη,

Το βάμμα χρησιμοποιείται στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία ως γενικότερο τονωτικό του οργανισμού και ειδικότερα του νευρικού συστήματος. Θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο στην αντιμετώπιση της έντονης εφίδρωσης και ιδιαίτερα εκείνης που εντοπίζεται στα χέρια και την περιοχή της μασχάλης. Για το λόγο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο για την αντιμετώπιση των εξάψεων της εμμηνόπαυσης. Χρησιμοποιείται ακόμα σε στοματικές πλύσεις για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας αλλά και του πονόλαιμου, της λαρυγγίτιδας και της αμυγδαλίτιδας.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από τη χρήση του προϊόντος.

Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...