Πρόπολις ( Bee glue mother tincture )

propolis2ΠΡΟΠΟΛΗ
Η πρόπολη (propolis) είναι ένα από τα πλέον καλά τεκμηριωμένα προϊόντα της μέλισσας, που με τις ιδιότητες της συντελεί στην διατήρηση της γενικής υγείας μέσα στην κυψέλη. Είναι μια ρητινώδης ουσία την οποία συλλέγουν οι μέλισσες από τις άκρες των  τρυφερών φύλων, των μπουμπουκιών, των νέων οφθαλμών και με την οποία αποστειρώνουν την κυψέλη και προφυλάσσονται από κάθε μολυσματική ασθένεια. Επιπλέον την χρησιμοποιούν σαν οικοδομικό υλικό μέσα στην κυψέλη «επουλώνοντας» τις χαραμάδες και τις σχισμές ενώ ταυτόχρονα «απολυμαίνουν» τα κελιά για να γεννήσει η βασίλισσα.

Το όνομα Πρόπολη το δώσανε οι αρχαίοι Έλληνες μελισσοκόμοι αντιλαμβανόμενοι ότι μεταξύ της δικής τους κοινωνίας, πόλης-κράτους και της κοινωνίας πόλης-κυψέλης που ήταν όμοιες, υπήρχαν οι ίδιες ανάγκες προστασίας από τον κίνδυνο των ξαφνικών επιθέσεων των εχθρών τους. Ο Ιπποκράτης ο πατέρας της ιατρικής έδινε την πρόπολη με συνταγή εκείνη την εποχή για να βοηθήσει στην ίαση εξωτερικών και εσωτερικών πληγών όπως είναι το έλκος.

Η πρόπολη χρησιμοποιείται στην βιομηχανία αρωματοποιίας και καλλυντικών (αρώματα, σαπούνια και σαμπουάν πρόπολης) και στη βιομηχανία τροφίμων για διατήρηση τους. Στην ιατρική έχει εφαρμογές σαν αντιβιοτικό, αντισηπτικό, αναισθητικό, βακτηριοστατικό, μυκητοκτόνο, κ.α. ενώ στην κτηνιατρική για την επούλωση πληγών και τραυμάτων σε οικιακά και γεωργικά ζώα αφού προκαλεί την ταχεία ανάπλαση των ιστών.

Περιέχει περίπου 55% ρητίνες και βάλσαμα, 30% κερί, 10% αιθέρια έλαια και 5% γύρη, ένζυμα και διάφορες άλλες ουσίες. Είναι πλούσια σε αμινοξέα, μικροποσότητες ιχνοστοιχείων εμπεριέχει επίσης πολλές βιταμίνες συμπεριλαμβανομένων βιοφλαβίνες, βιταμίνη Β3 και βιταμίνη Κ.

Είναι γνωστό πως εκχύλισμα πρόπολης 30% με αλκοόλη κάνει καλό για την θεραπεία εκζεμάτων και δερματικών παθήσεων. Σαν βάμμα η πρόπολη είναι μία θαυμάσια επιλογή απολύμανσης και προστασίας για πληγές από κοψίματα, γδαρσίματα και γρατσουνιές. Χρησιμοποιείται κυρίως σαν βακτηριοστατικό για την αντιμετώπιση της ακμής ή αποστήματος και για στοματικές πλύσεις, απολυμαίνοντας το στόμα και βοηθώντας στην επούλωση πληγών (σε ουλίτιδα ή εξαγωγή δοντιού).

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από τη χρήση του προϊόντος.

Εκτύπωση