Πασσιφλώρα ( Passion herb mother tincture )

passionflowerΠΑΣΙΦΛΩΡΑ
Η πασιφλώρα Passiflora incarnata (ρολογιά, παθανθές Αγγλικά: passion flower) ανήκει στην οικογένεια των Passifloraceae.

Είναι εύρωστο φυλλοβόλο είδος ταχείας ανάπτυξης με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα. Έχει μεγάλα άνθη λευκά με απαλό μπλε μοβ στεφάνι στο κέντρο, με μπλε στήμονες. Οι κίτρινοι - πορτοκαλί καρποί του είναι τα φρούτα του πάθους και δεν είναι εδώδιμα.

Το όνομα του λουλούδι των παθών το πήρε από τους ιεραποστόλους που τους θύμιζε το πάθος κατά το σταύρωμα του Χριστού.
•    Το μπλε – άσπρο χρώμα του λουλουδιού συμβολίζει την αγνότητα και καθαρότητα του ουρανού
•    Τα πέντε λευκά εξωτερικά πέταλα συμβολίζουν τους αποστόλους (εκτός του Ιούδα)
•    Το μπλε μοβ στην εσωτερική κορώνα του το αγκάθινο στεφάνι
•    Οι πέντε στήμονες τις πληγές του Χριστού
•    Τα τρία καφέ στίγματα τα καρφιά της σταύρωσης

Ιστορικά υπήρξε ένα πολύ σημαντικό βότανο για τις φυλές των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής. Οι Cherokee την αποκαλούσαν ocoee και παρασκεύαζαν από τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα της ένα τσάι το οποίο χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, της υστερίας και της επιληψίας. Το φυτό καταγράφηκε επίσημα το 1745 από τον Carl von Linné και από το 1800 άρχισε να γίνεται δημοφιλές στην Ευρώπη.

Η ομάδα μελέτης που εδρεύει στη Γερμανία υπογραμμίζει ότι το φυτό αυτό βοηθά στην ανακούφιση της νευρικής ανησυχίας, των συμπτωμάτων της ήπιας αϋπνίας και των γαστρεντερικών διαταραχών που συνδέονται με τη νευρικότητα και προσθέτει επίσης ότι αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση των αγχωτικών καταστάσεων. Θεωρείται πως επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα αντιμετωπίζοντας διαταραχές όπως είναι το άγχος, η μελαγχολία, η υπερένταση και η υπερβολική νευρικότητα. Ακόμα βελτιώνει τον ύπνο, και ως προς τη διάρκεια, αλλά κυρίως ως προς την ποιότητά του. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ξυπνάμε περισσότερο αναζωογονημένοι από τον βραδινό μας ύπνο.

Τα φύλλα της είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Οι εργαστηριακές έρευνες έχουν αποδώσει την αποτελεσματικότητά της στο άγχος στην ουσία βενζοφλαβόνη που περιέχει, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και η αγχολυτική δράση κάποιου άλλου από τα δεκάδες χημικά συστατικά της.
 
Το βάμμα χρησιμοποιείται στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία για τις μυοχαλαρωτικές της ιδιότητες αλλά και για την αποτελεσματική ηρεμιστική δράση. Το φυτό ανακηρύχθηκε Ιατρικό Φυτό της Χρονιάς 2011 από την ομάδα μελέτης του πανεπιστήμιου Βίρτσμπουργκ για την ιστορική εξέλιξη των φυτών που χρησιμοποιούνται στην ιατρική.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από τη χρήση του προϊόντος.

Εκτύπωση