ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Μητρικά βάμματα ( Mother tinctures ) > Μολόχα ( Mallow mother tincture )


Μολόχα ( Mallow mother tincture )

malva flowersΜΟΛΟΧΑ
Η μολόχα Malva sylvestris (αγριομολόχα, μουλούχα, αμπελόχα) ανήκει στην οικογένεια των Μαλαχιδών (Malvaceae). Άλλα είδη της είναι η αρωματική (M. moschata), η στρογγυλόφιλος (M. rotundifolia), η κρητική (M. cretica), η μικροφυής (M. parviflora) όπως επίσης η νερομολόχα (Althaea officinalis) και η δενρομολόχα (Lavatera arborea).

Είναι διετής ή πολυετής αυτοφυής πόα, πολύκλαδη και τριχωτή με ύψους 0,30cm – 1m. Έχει πολύκλαδους κυλινδρικούς βλαστούς και φύλλα παλαμοειδή ενώ τα άνθη είναι μεγάλα, ροδοϊώδη με πέντε πέταλα, δισχιδή στην κορυφή και κάλυκα πεντάλοβο. Έχουν επίσης ένα υποκαλύκιο με τρία φυλλίδια. Ο καρπός της είναι μεριστόκαρπος που το λένε «ψωμάκι» επειδή μοιάζει με σπιτίσιο ψωμί.

Η Μολόχα είναι γνωστή και αγαπητή από το 700 π.Χ. Ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας την επαίνεσαν και ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε (ως κατάπλασμα με κρασί) για την αντιμετώπιση των οιδημάτων και των φλεγμονών. Ο Δίφιλος ο Σίφνιος έγραψε ότι βοηθά σε περιπτώσεις ερεθισμού των νεφρών και της κύστης. Η λαϊκή ιατρική θεωρεί τη μολόχα ισχυρό φάρμακο εναντίον της δυσκοιλιότητας. Ο Κικέρων και ο Οράτιος αναφέρουν τις ανακουφιστικές της ιδιότητες και ο Καρλομάγνος είχε διατάξει να καλλιεργείται Μολόχα σ’ όλους τους αυτοκρατορικούς κήπους. Το 16ο αιώνα θεωρούσαν ότι θεραπεύει τα πάντα, εξαιτίας της ήπιας καθαρτικής δράσης της, που πιστευόταν ότι απαλλάσσει το σώμα από τις αρρώστιες.

Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται ως μαλακτικό ενώ μαλακώνει τους κάλους των ποδιών και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις βήχα, λαρυγγίτιδας, κολικών, γαστρίτιδας, κυστίτιδας και διάρροιας. Είναι βότανο με ιδιότητες αιμολυτικές, αντιβηχικές, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση και θεραπεύει από τσιμπήματα μέλισσας. Για εξωτερική χρήση, οι αντιφλεγμονώδεις, μαλακτικές αλλά και στυπτικές ιδιότητες, την κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή σε περιπτώσεις ουλίτιδας, ερεθισμού του δέρματος, αλλά και για ανακούφιση από τις ενοχλητικές αιμορροΐδες.

Περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών Α, Β1, Β2 και C.

Το βάμμα Μολόχας χρησιμοποιείται στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, καθώς θεωρείται αποτελεσματικό σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών που συνοδεύονται από δυσκοιλιότητα. Έχει ήπια καθαρτική δράση, αποτοξινώνει και καταπραϋνει το γαστρεντερικό σύστημα. Χρησιμοποιείται εξωτερικά ως κατάπλασμα ή λοσιόν για την περιποίηση φλεγμονών του δέρματος, όπως είναι τα σπυριά, οι «καλόγηροι», τα εξανθήματα και οι κάλοι.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από τη χρήση του προϊόντος.

Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...