ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Μητρικά βάμματα ( Mother tinctures ) > Εκουϊζέτο ( Horsetail mother tincture )


Εκουϊζέτο ( Horsetail mother tincture )

equisetumΕΚΟΥΙΖΕΤΟ
Το εκουϊζέτο, Equisetum arvense (ιπουρίς η αρουραία, κοντυλόχορτο, πολυτρίχι, πολυκόμπι, ουρά του αλόγου, Αγγλικά: horsetail, bottlebrush) ανήκει στην οικογένεια των Ιππουροειδών (Equisetaceae).

Είναι ποώδες, πολυετές φυτό με όρθια στελέχη και ύψος που φτάνει τα 60cm. Οι σπόνδυλοι των κλάδων είναι αδύνατοι, ανοιχτοπράσινοι με μαύρες οδοντώσεις στην κορυφή. Το φυτό παράγει στείρα και γόνιμα στελέχη. Τα γόνιμα στερούνται σπονδύλων και χλωροφύλλης, εμφανίζονται πριν από τα στείρα και φέρουν ένα σποραγγειοφόρο στάχυ ύψους 3cm. Το συναντούμε σε καλλιέργειες, αναχώματα και άκρες δρόμων, σε πετρώδη και ξερά εδάφη.

Οι αρθρωτοί βλαστοί του εκουϊζέτο είναι πλούσιοι σε επουλωτικό πυρίτιο και για τον λόγο αυτό οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία των πληγών. Ο Πλίνιος έγραφε για αυτό «Τόσο θαυματουργές είναι οι ιδιότητες του, που κι ένα άγγιγμα του μόνο, φτάνει για να σταματήσει την αιμορραγία».

Ενεργεί σαν ήπιο διουρητικό και η τονωτική και στυπτική του δράση το καθιστούν πολύτιμο για τη θεραπεία της ακράτειας και της νυκτερινής ενούρησης στα παιδιά. Θεωρείται ειδικό ίαμα για περιπτώσεις φλεγμονής ή καλοήθους διόγκωσης του προστάτη αδένα. Το διοξείδιο του πυριτίου που περιέχει βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και εμποδίζει την εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες. Είναι ισχυρό αιμοστατικό με καθαρτικές, αντιδιαβητικές, αντιδιαρροϊκές ιδιότητες.

Περιέχει μεγάλες ποσότητες πυριτικού οξέος και αλάτων, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, αλκαλοειδή, σαπωνίνες, στερόλες, τανίνη, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, θείο.

Το βάμμα του στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία θεωρείται ότι επιδρά θετικά σε περιπτώσεις φλεγμονώδους προστάτη, κυστίτιδας και πετρών του ουροποιητικού συστήματος. Η μεγάλη περιεκτικότητα του σε μέταλλα και διοξείδιο του πυριτίου είναι ευεργετικό για περιπτώσεις αρτηριοσκήρωσης. Είναι επίσης θεραπευτικό σε εύθραυστα νύχια, άτονα μαλλιά και δέρμα.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από τη χρήση του προϊόντος.

Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...