ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Μητρικά βάμματα ( Mother tinctures ) > Βάλσαμο ( St John's wort mother tincture )


Βάλσαμο ( St John's wort mother tincture )

hypericum_perforatum04ΒΑΛΣΑΜΟ
Το βαλσαμόχορτο, Hypericum perforatum, (υπερικό το διάτρητο, βότανο του Προδρόμου, λειχηνόχορτο, ψειροβότανο, χελωνόχορτο, κουκτσούδι, περίκη, σπαθόχορτο, κοψοβότανο, Αγγλικά: St. John's Wort, Johnswort, Amber, Touch-and-heal, Goat weed, Hardhay, Klamath Weed, Rosin Rose, Hypericum, Tipton weed) ανήκει στην οικογένεια των Κλουσιοειδών (Clusiaceae).

Το βαλσαμόχορτο είναι αειθαλές φυτό ύψους ενός μέτρου με ελαφρά ξυλώδη κλαδιά και βλαστό όρθιο και πολύκλαδο. Τα φύλλα είναι επιμήκη, μικρά, αυγοειδή με στίγματα και τα άνθη έχουν έντονο κίτρινο χρώμα, τα οποία εμφανίζουν μαυροκόκκινες κουκίδες με την παραμονή τους στο ήλιο.

Ονομάστηκε βότανο του Προδρόμου επειδή από τα άκρα του φυτού τρεφόταν στην έρημο ενώ μία άλλη άποψη αναφέρει ότι οφείλει το όνομά του στα ημιδιάφανα και μαυροκόκκινα στίγματα των πετάλων του, που ερμηνεύτηκαν ως σύμβολο του αίματος του αγίου Ιωάννη, ενώ οι διαφανείς κουκκίδες των πετάλων συμβόλιζε τα δάκρυα που χύθηκαν όταν αποκεφαλίστηκε. O Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το πρότειναν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και αιμοστατικό. Κατά το Μεσαίωνα αποδόθηκαν σε αυτό μαγικές ιδιότητες, ιδιαίτερα αν η συλλογή του γινόταν στις 24 Ιουνίου (εορτή στη μνήμη του Ιωάννη του Προδρόμου). Σύμφωνα με λαϊκές δοξασίες ήταν το βότανο που έδιωχνε με τη μυρωδιά του τα κακά πνεύματα. Εκτός από τη θεραπευτική του χρήση, έχει χρησιμοποιηθεί και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή κίτρινης και κόκκινης βαφής που προοριζόταν για το χρωματισμό μάλλινων και μεταξωτών νημάτων και αποτελούσε βασικό συστατικό στη διαδικασία ταρίχευσης των νεκρών.

Θεωρείται ήπιο αντικαταθλιπτικό, αντιφλεγμονώδες, αντισηπτικό, στυπτικό, κατευναστικό, εμμηναγωγό, διουρητικό, χωνευτικό, αποχρεμπτικό και αντισπασμωδικό. Το βάλσαμο όταν ληφθεί εσωτερικά έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση ωφέλιμο σε περιπτώσεις όπως, η νευραλγία και το άγχος. Καταπραΰνει την ισχιαλγία και τους ρευματικούς πόνους ενώ είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων την ίαση πληγών, μώλωπων, φλεβίτιδας και άλλων δερματικών προβλημάτων.

Στα κύρια συστατικά περιλαμβάνεται η υπερφορίνη (ασταθής στο Φως), με υψηλή αντιϊκή δράση και η σεροτονίνη στη οποία οφείλεται η αντικαταθλιπτική του δράση, φλαβονοειδή, ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέριο έλαιο (καρυοφυλλένιο), τανίνες, ρητίνες και χρωστικές ουσίες (υπερικίνες).

Το βάμμα του χρησιμοποιείται στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία ως επουλωτικό σε πληγές, ερεθισμούς και εγκαύματα πρώτου βαθμού.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από τη χρήση του προϊόντος.

Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...