Αγκυνάρα ( Artichoke mother tincture )

artichokeΒΑΜΜΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ
Η αγκινάρα, Cynara cardunculus (Κυνάρα, κάκτος, κυνάρα, καρδονίσκη, Αγγλικά: artichoke thistle, cardone, cardoni, Ισπανικά: alcachofa, Γαλλικά: artichaut commun) είναι πολυετές λαχανικό της οικογένειας των Σύνθετων (Asteraceae).

Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου, ύψους 1,5m. Η ρίζα της αγκινάρας είναι πασσαλώδης και τα φύλλα της είναι μεγάλα με βαθιές σχισμές, χρώμα γκριζωπό στο κάτω μέρος και το στέλεχός της είναι μακρύ με διακλαδώσεις. Το άνθος της είναι σφαιρικό και σαρκώδες ενώ τα εξωτερικά πέταλα του άνθους καταλήγουν σε αγκαθωτή άκρη.

Η αγκινάρα αποτελεί το σύμβολο της Σκοτίας και εμφανίζεται στο στέμμα ενός παλιού σκοτσέζικου τάγματος, το οποίο υπάρχει ακόμα στις μέρες μας. Είναι φυτά αφρικανικής προέλευσης και υπάρχουν αναφορές σε γραπτά κείμενα και σε ζωγραφικές αναπαραστάσεις, που χρονολογούνται τουλάχιστον 2500 χρόνια πριν, όπως επίσης και σε γεωπονικά κείμενα και σε συνταγολόγια της αρχαίας Ρώμης. Τα άνθη εξαιτίας ενός γλυκού συστατικού, που περιέχουν ενίσχυαν την αίσθηση της γεύσης, ενώ τα ξινά συστατικά των φύλλων έβρισκαν χρήση στην παρασκευή απεριτίφ.

Εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που βοηθά στο να εξουδετερώνονται τα βλαβερά μόρια που κυκλοφορούν στον οργανισμό (ελεύθερες ρίζες) και που ανοίγουν συχνά τον δρόμο στη δημιουργία όγκων καρκίνου. Δύο από τα δραστικά συστατικά του φυτού η κυναρίνη και η σκολυμοσίδη, έχουν αποδειχτεί πως διεγείρουν την έκκριση χολής. Η κυναρίνη έχει επίσης αποδειχτεί, μέσω κλινικών ερευνών, πως μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα και έτσι θεωρείται αποτελεσματική στη θεραπεία της αρτηριοσκλήρυνσης. Τα φύλλα της αγκινάρας είναι χολαγωγά, τονωτικά και διουρητικά.

Πέρα από τη κυναρίνη και τη σκολυμοσίδη περιέχει σκυλομοζίδια, ινουλίνη, κυναροπηκτίνη, ταραξαστερόλη, φαινολικά οξέα (μέχρι 2%) και ένα πτητικό έλαιο (που περιέχει κυρίως Β-Σελινίνη και Καρυοφυλλίνη). Είναι ακόμα πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C.

Το βάμμα της στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται σήμερα για την αντιμετώπιση των διαταραχών του συκωτιού και των νεφρών

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από τη χρήση του προϊόντος.

Εκτύπωση