Το μείγμα Za’atar πήρε ίσως την ονομασία του από την αραβική λέξη za’atar που κατά μία εκδοχή είναι η πηγή για την λατινική ονομασία Satureja Thymbra ( είδος θυμαριού). Περιέχει θυμάρι, μαντζουράνα, σουσάμι, ενίοτε και σουμάκ και χρησιμοποιείται στο Ιράκ και στις Αραβικές χώρες. Με το εν λόγω μείγμα γαρνίρεται η αραβική πίττα, το ψωμί ενώ χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση και στο κρέας. Λόγω των συστατικών του, το Za’atar θεωρείται υγιεινό, δυναμωτικό και ενισχυτικό του νου, γι αυτό ενθαρρύνεται η κατανάλωσή του και από τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο.