Περγαμόντο ( Bergamont extra i essential oil )

bergamot-oil-imagesΠεργαμόντο Το αιθέριο έλαιο περγαμόντο (bergamont essential oil), προέρχεται από την ψυχρή έκθλιψη της ακατέργαστης φλούδας του φρούτου Citrus bergamia της οικογένειας των Ρυτοειδών (Rutaceae).

Προκαλεί χαρούμενη διάθεση και είναι ιδανικό για την κατάθλιψη. Οι αντισηπτικές ιδιότητες του περγαμόντου το καθιστούν ιδανικό για την θεραπεία της ακμής, ψωρίασης, εκζέματος, της εξισορρόπησης του λιπαρού δέρματος καθώς και για τις περισσότερες μολύνσεις του δέρματος. Το περγαμόντο μπορεί να μειώσει επίσης τον πόνο του έρπητα και της ανεμοβλογιάς στα μικρά παιδιά. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των εντερικών σκουληκιών και είναι πολύτιμο για τη θεραπεία της κυστίτιδας και ουρηθρίτιδας. Έχει αντισπασμωδικές και αντιπυρετικές ιδιότητες και λειτουργεί ως αναλγητικό, αντιβιοτικό, καταπραϋντικό, χωνευτικό, και θαυμάσιο αποσμητικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας και θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση του φόβου, της υστερίας και για την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Τα κύρια συστατικά του είναι εστέρες (linalyl acetate), τερπένια (limonene), αλκοόλες (linalol) και φουροκουμαρίνες (bergaptene).

Έχει αναζωογονητική, φρουτώδη και γλυκιά μυρωδιά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ευχάριστων, δροσιστικών και αναζωογονητικών ελαίων για μασάζ.
Εκτύπωση