ΘΡΟΥΜΠΙΑνήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Laminaceae) και στο είδος Satureja thymbra, ενώ είναι γνωστό και ως γεροντόχορτο, τραγορίγανος και ζαμπούρι (Αγγλικά: Savory), ενώ ευδοκιμεί στην ανατολική Μεσόγειο.
Είναι αρωματικό ποώδες θάμνος, που φτάνει τα 30 – 50 εκ. Τα φύλλα είναι σκληρά με μαύρες βούλες, ροζ άνθη και καστανούς σπόρους με ωραία μυρωδιά. Ανθίζει το Μάιο για ένα μήνα και δίνει αρωματικό μέλι (μελισσοκομικό φυτό). Ευδοκιμεί σε ξηρές, πετρώδεις περιοχές και ασβεστολιθικά εδάφη.
Σήμερα χρησιμοποιείται σαν αρωματικό ξυδιού, ελιών (θρούμπες), αποξηραμένων φρούτων και κρασιού (Θρυμβίτην Οίνον). Αφέψημα θρούμπας χρησιμοποιείται για το ξέπλυμα βαρελιών προτού βάλουν κρασί για να σκοτώσουν τους μύκητες.
Είναι αφροδισιακό βότανο με υψηλά επίπεδα θυμόλης και καρβακρόλης στο αιθέριο έλαιο. Τα δύο αντιοξειδωτικά συνδέονται με την ανάπλαση καρκινικών κυττάρων. Ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι μείωνε την έκκριση χολής ενώ έχει ευεργετική δράση σε πόνους του πεπτικού και των αρθρώσεων.