ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Γόμμες - Λιβάνια ( Gums ) > Πρόπολις ( Bee glue )


Πρόπολις ( Bee glue )

propolisΠΡΟΠΟΛΗ

Η πρόπολη (propolis) είναι ρητινώδης και κολλώδης ουσία. Οι μέλισσες συνθέτουν τη πρόπολη συλλέγοντας ρητίνες από τους οφθαλμούς, την επιφάνεια των καρπών, το φλοιό των φυτών και από τα άνθη και στη συνέχεια τις αναμιγνύουν με τα ένζυμα της σιέλου τους.

Το χρώμα της πρόπολης εξαρτάται από τη φυσική προέλευση και μπορεί να είναι κίτρινο, πράσινο, σκούρο καφέ, μαύρο και ροδούχο. Αναδύει ευχάριστη και δροσιστική μυρωδιά και η γεύση της είναι στυφή και πικρή.

 
propolis_taruvaikΕίναι πολύπλοκο μείγμα, το οποίο αποτελείται από πολυφαινόλες, κηρούς και λιπαρά οξέα, γύρη, οργανικές ενώσεις, βιταμίνες, αρωματικές ουσίες, σάκχαρα, βάλσαμα, αλειφατικά οξέα, ανόργανες ουσίες και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.

Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Πέρσες, οι Άραβες και οι Ίνκας τη χρησιμοποιούσαν για τις βιολογικές της δράσεις. Για τους Αιγύπτιους συμβόλιζε τη γενναιότητα και τη χρησιμοποιούσαν στην ταρίχευση πτωμάτων. Ο Ιπποκράτης αναφέρει πως ήταν φυσικό απολυμαντικό ενώ κατά το Δημόκριτο πρόσφερε μακροζωία.

Οι μέλισσες με την πρόπολη προστατεύουν τα εσωτερικά και εξωτερικά τοιχώματα της κυψέλης και κλείνουν σχισμές των κελιών. Ακόμα απολυμαίνουν τη κυψέλη προτού γεννήσει η Βασίλισσα. Τα ζώα, που εισέρχονται στη κυψέλη ανευρίσκονται νεκρά μέσα στη πρόπολη.

Σήμερα χρησιμοποιείται στη Φαρμακοβιομηχανία και την Κοσμετολογία λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής δράσης, που εμφανίζουν τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα, που περιέχει. Δρα ακόμα ενάντια σε ιούς και ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνδέεται ακόμα με την καταπολέμηση του Σακχαρώδη διαβήτη. Διάφορα εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται σε διάφορα τραύματα και καψίματα. Στη Βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...