Λιβάνι μεσαίο γόμμα ( Olibanum boswellia )

olibanum_resinΛΙΒΑΝΙ
Το λιβάνι παράγεται από το δένδρο βοσουελία (Boswellia), το οποίο ανήκει στην οικογένεια Burseraceae και περιλαμβάνει τα είδη B. sacra, B. seratta κ.α.

Το δέντρο, δεν ξεπερνά τα 5m και μεγαλώνει σε απόκρημνα, βραχώδη σημεία.

Στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιήθηκε στις θρησκευτικές τελετουργίες. Στην Κίνα, την Αίγυπτο, και την Ινδία, έχει χρησιμοποιηθεί με σκοπό την ενίσχυση και την εμβάθυνση της διαδικασίας περισυλλογής. Οι Αιγύπτιοι επίσης χρησιμοποίησαν τη βοσουελία στη διαδικασία βαλσαμώματος.

Το λιβάνι (olibanum), ήταν ένα από τα δώρα των μάγων σύμφωνα με το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο. Δωρίστηκε από τον Βαλτάσαρ, τον μαύρο βασιλιά της Αιθιοπίας, εκπληρώνοντας έτσι την προφητεία του Ησαΐα πως χρυσός και λιβάνι θα προσφερθούν από τους ευγενείς προς τιμή του Ουράνιου Βασιλέα.

Λαμβάνεται με χάραγμα στο φλοιό του δένδρου και το κάθε είδος δίνει διαφορετικό τύπο ρητίνης, που εξαρτάται από το κλίμα και το έδαφος στο οποίο αναπτύσσεται. Έχει γαλακτώδη υφή και άσπρο χρώμα, το οποίο αλλάζει με την επαφή του στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Η αρωματική του ρητίνη έχει πολλές φαρμακολογικές εφαρμογές λόγω των βοσουελλικών οξέων, που δρουν κατά του καρκίνου, των όγκων, και στην μείωση των λιπιδίων του αίματος.
Εκτύπωση