ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Γόμμες - Λιβάνια ( Gums ) > Βενζόη γόμμα ( Benzoin resin )


Βενζόη γόμμα ( Benzoin resin )


benzoin20gumΒΕΝΖΟΗ

Η βενζόη (benzoin resin) είναι ρητίνη, που παράγεται από το φυτό Styrax officinalis, που ανήκει στην οικογένεια των Στυρακωδών (Styracaceae). Είναι γνωστό και με τις ονομασίες στύρακας, στουρέκι και αγριοκυδωνιά.

Το φυτό αυτό είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 2 - 7m και φύεται στην Μ.Ασία, στο Λίβανο και την Ελλάδα. Τα φύλλα του είναι ωοειδή και χνουδωτά στο κάτω μέρος. Οι βλαστοί του είναι μαλακοί στην αρχή και στη συνέχεια σκληραίνουν ενώ τα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα λευκού χρώματος. Αναπτύσσεται σε πετρώδη και υγρά εδάφη και αντέχει στην ξηρασία.

Εισήχθη στην αρχαία Ελλάδα από τους Φοίνικες αν και σύμφωνα με τη μυθολογία κατάγεται από την Κρήτη. Στην ηπειρωτική Ελλάδα πρωτοφυτεύτηκε στην Αλίαρτο, από τον αδερφό του βασιλιά Μίνωα, Ροδάμανθη.

Οι αρχαίοι έλληνες τη χρησιμοποιούσαν για κατασκευή αρωμάτων, ως θυμίαμα και για θεραπευτικούς σκοπούς. Ο Πλίνιος και ο Διοσκουρίδης αναφέρουν τη χρήση τους σε θεραπεία στηθικών νοσημάτων και για την ευφωνία. Ο Πλίνιος αναφέρει ακόμη πως οι αρχαίοι Έλληνες της Κύπρου χρησιμοποιούσαν τις ναρκωτικές ιδιότητες των σπόρων των καρπών του φυτού για να πιάνουν ευκολότερα τα ψάρια και τα χέλια στα ποτάμια. Η ονομασία Στύραξ δόθηκε από τον Θεόφραστο.

Η ρητίνη είναι ημίρρευστη, κολλώδης ουσία, όπου το στερεό μέρος της αποτελείται από ρητινέλαιο, βανιλλίνη και αιθέριο έλαιο. Έχει ισχυρή βαλσαμική, ευχάριστη οσμή.

Οι επουλωτικές, αντισηπτικές και παρασιτοκτονικές ιδιότητες της ρητίνης την καθιστά κύρια ουσία σε Φαρμακευτικά παρασκευάσματα κατά της ψώρας και της φυματίωσης. Το αλκοολικό διάλυμα της χρησιμοποιείται και στην Αρωματοποιία ως συντηρητικό. Οι αντιβιοτικές ιδιότητες οφείλονται στο βενζοϊκό οξύ αλλά και στους εστέρες του.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...