ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Φασκόμηλο φύλλα Κρήτης ( Salviae triloba folia tot ) ( Sage leaves whole )


Φασκόμηλο φύλλα Κρήτης ( Salviae triloba folia tot ) ( Sage leaves whole )


sage-leavesΤο φασκόμηλο το τρίλοβο (Salvia trilobus, Salvia fruticosa) είναι το κατεξοχήν ελληνικό φασκόμηλο, με ευρύτατες χρήσεις ως θεραπευτικό φυτό (medicinal plant) στη βοτανολογία και τη λαϊκή θεραπευτική. Είναι πολυετής πόα ή θάμνος που ευδοκιμεί στη περιοχή της Μεσογείου και σε περιοχές όπως το Ισραήλ, τη Νότια Ιταλία και Ελλάδα, τις Κανάριους Νήσους και τη Βόρεια Αφρική. Οι Ρωμαίοι το ονόμασαν το «ιερό φυτό» για τις πολλαπλές του θεραπευτικές ιδιότητες, μερικές από τις οποίες αποδείχθηκαν λυτρωτικές και για καταληκτικές κατά το μεσαίωνα ασθένειες όπως η χολέρα. Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε το φυτό αυτό για την αιμορραγία και την άτακτη έμμηνο ρύση.
Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη του φυτού. Στην πλούσια γκάμα των εφαρμογών του συμπεριλαμβάνονται παθήσεις όπως φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα (μαλακτική, αποχρεμπτική και αντιμικροβιακή δράση), διάρροια, γαστρεντερίτιδα, δυσεντερία (στυπτική και αντισηπτική δράση), δυσμηνόρροια, λευκόρροια, υπόταση, διαβήτης, αρθρίτιδα. Επίσης προάγει την πέψη και παρεμποδίζει το σχηματισμό αερίων (άφυσο, χωνευτικό), είναι διουρητικό και καθαρτικό, αντισηπτικό (για άφθες και κακοσμία του στόματος), αντικαρκινικό. Το φασκόμηλο είναι πολύ αποτελεσματικό και σε νευροπάθειες μεταξύ αυτών και σε κατάθλιψη, νευρική ατονία, δυσμηνορροιακές και μετεμμηνοπαυσιακές  μεταπτώσεις διάθεσης.
Εξωτερικά, το φασκόμηλο βοηθά επουλωτικά και αντισηπτικά σε πληγές, ανακουφίζει και προλαμβάνει τα αρθριτικά προκαλώντας τοπική υπεραιμία. Είναι επίσης στυπτικό και καταπραϋντικό σε φλεγμονές και αλλεργίες όπως το έκζεμα και η δερματίτιδα. Η επίδρασή του είναι ιδιαίτερα καλλυντική, τονώνοντας τις φυσικές λειτουργίες ανανέωσης του δέρματος και το τριχωτό της κεφαλής (χάρη στην υπεραιμία που προκαλεί).
Το φασκόμηλο παρασκευάζεται, ως επί το πλείστον, ως αφέψημα τόσο για εξωτερικές όσο και για εσωτερικές εφαρμογές (μουλιάζουμε 20 γρ βοτάνου σε 1 λίτρο νερό για 10 λεπτά). Για τις αποχρεμπτικές του ιδιότητες συνίστανται οι στοματικές πλύσεις και γαργάρες με αφέψημα, ενώ παρασκευάζεται από αυτό και ειδικό σιρόπι. Για τις αντιαρθριτικές του ιδιότητες συστήνεται ιδιαίτερα η προσθήκη του σε λουτρό.
Η εταιρεία Tettix A.E.B.E. διαθέτει στην αγορά το ελληνικό φασκόμηλο σε ολόκληρη ή μεμονωμένη φυλλώδη μορφή, σε άριστη ποιότητα και κατόπιν αυστηρά παραδοσιακής επεξεργασίας για βέλτιστη χρήση και εφαρμογή.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...