ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Φραγκοστάφυλλος καρποί ( Ribes nigra fructus tot ) ( Blackcurrent fruit whole )


Φραγκοστάφυλλος καρποί ( Ribes nigra fructus tot ) ( Blackcurrent fruit whole )

fragostafulloΦραγκοστάφυλλο (Ribes rubrum) Θαμνώδες φυτό, ύψους μέχρι 1,5 μέτρων, ιθαγενές της Κεντρικής Ευρώπης και της Βορείου Ασίας.
Έχει φύλλα μεγάλα, παλαμοσχιδή και οδοντωτά. Τα άνθη φέρονται κατά δέσμες υπό μορφή σταφυλής, κατά τα μέσα της ανοίξεως. Ο καρπός είναι μικρός, σφαιρικός, ερυθρός και, σπανιότερα, λευκός.
Καλλιεργείται για καλλωπισμό και για τον καρπό του, που είναι γνωστός με το γαλλικό όνομα groseille. Ο καρπός τρώγεται νωπός ή χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική. Από φαρμακευτική πλευρά, ενδιαφέρουν τα φύλλα και οι καρποί (ιδιότητες διουρητικές, αντιρευματικές, αντιδιαβητικές, αποχρεμπτικές κ ά.).
Η σημαντική θρεπτική αξία του φραγκοστάφυλου αυξάνεται ακόμη περισσότερο, καθώς ο καρπός είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε φυτικές ίνες, περιέχοντας πάνω από 5,5 γρ. ανά 100 γραμμάρια μούρων. Όπως είναι γνωστό, οι φυτικές ίνες είναι μείζονος σημασίας για την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας παράλληλα τη δημιουργία συναισθήματος κορεσμού   στο στομάχι.
Τα φραγκοστάφυλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α και πολυφαινόλες, φυτικές ουσίες γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, καθώς έχουν την ιδιότητα να συλλαμβάνουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τους ιστούς του σώματος. Η συλλογή των φαρμακευτικών μερών γίνεται για τα φύλλα στις αρχές του καλοκαιριού και για τον καρπό στα μέσα του καλοκαιριού.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...