ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Στελλάρια φυτό (Stellariae med herba conc ) ( Chickweed herb cut )


Στελλάρια φυτό (Stellariae med herba conc ) ( Chickweed herb cut )

stellariaΗ Στελλάρια (Chickweed) είναι ένα πολυετές φυτό που φτάνει περίπου τα 15 εκατοστά ύψος. Έχει οβάλ φύλλα και χνουδωτούς μίσχους.  Τα άνθη του είναι μικρά και άσπρα και εξελίσσονται σε μικρούς καρπούς που περιέχουν πολυάριθμους μικροσκοπικούς σπόρους (μέχρι 15.000). Οι σπόροι βλασταίνουν μέσα σε λίγα χρόνια, παραμένουν όμως ζωντανοί για μεγάλο διάστημα. Αναπτύσσεται γρήγορα, κυρίως σε χέρσα εδάφη και θεωρείται ζιζάνιο. Κοινό βότανο που το συναντάμε κυρίως σε περιβόλια και φυτώρια σε Μεσόγειο, Βρετανία, Ιράκ, Ισπανία, Ιρλανδία, Τουρκία, Αμερική. Η λατινική του ονομασία είναι Stellaria media (Στελλάρια η μεσαία) και ανήκει στην οικογένεια των Καρυοφυλλιδών (Caryophyllaceae) που περιλαμβάνει περισσότερα από 100 είδη.
Στην κεντρική Ευρώπη το χρησιμοποιούταν ως καθαρτικό, διουρητικό και τονωτικό για τους ρευματικούς πόνους και την αδυναμία.  Στην εποχή του Gerard (16ο αιώνα) χορηγούνταν ως τονωτικό σε ωδικά πτηνά, λόγου του ότι θεωρούσαν πως τα καναρίνια τρώγοντας τους σπόρους του φυτού τραγουδούσαν πιο όμορφα.
Γνωστή από την εποχή του Διόσκουρου, όπου αναφέρεται πως τη χρησιμοποιούσαν ως χηλό ανακατεμένη με σιτάλευρο για τις φλεγμονές των ματιών. Ο χυμός της μπορεί να εισαχθεί στο αυτί για την ωταλγία.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αλοιφή ή κρέμα για τη θεραπεία των ερεθισμών του δέρματος. Η στελλάρια περιέχει βιταμίνες Α, C, Μαγνήσιο, τριτερπενοειδείς σαπωνίνες, κουμαρίνες, φλαβονοειδή, καρβοξυλικά οξέα και είναι υψηλή η περιεκτικότητά της σε σίδηρο, ψευδαργύρο και κάλιο.
Τα επίγεια τμήματα χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για το έκζεμα σε κρέμες και τους δερματικούς ερεθισμούς.  Η ρίζα του φυτού αυτού χρησιμοποιείται ως δροσιστικό βότανο στον πυρετό και για να σταματήσει η ρινορραγία και η βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία.
Η εταιρεία Tettix A.E.B.E. προμηθεύει την αγορά με το φυτό στελλάρια, σε άριστη ποιότητα και σε χύμα ή συσκευασμένη μορφή, κατόπιν αυστηρά φυσικής επεξεργασίας (συλλογή – ξήρανση – συσκευασία – εμπορεία).

Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...