ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Σαφλάουερ (false saffron, safflower) (karthamus tinctorius)


Σαφλάουερ (false saffron, safflower) (karthamus tinctorius)

safflowerΤο safflower  Κάρθαμος ο βαφικός (carthamus tinctorius) ανήκει στην οικογένεια των συνθέτων (compositae). Είναι μονοετής,  τραχειά και αγκαθωτή πόα που μπορεί να φθάσει το 1 μ. με πολύ αγκαθωτά φύλλα. Ο κάρθαμος ο βαφικός αγγλ. safflower , false saffron, γαλ. saffran batard, γερμ. safflor είναι ιθαγενές φυτό της Ασίας και ειδικώτερα  της Ινδίας και Αραβίας όπου καλλιεργείται από παλιά τόσο για την χρωστική του όσο και για το έλαιο που προέρχεται από αυτό ενώ γνωστό ήταν το φυτό και στην Αίγυπτο όπου εχρησιμοποιείτο για την βαφική του ουσία. Σε αυτό το φυτό αναφέρθηκε  ο Θεόφραστος ο οποίος το αποκαλούσε 'κρόκος ο ακανθώδης᾿. Το φυτό καλλιέργήθηκε και στην Ρωμαίκή αυτοκρατορία για τις χρωστικές του ιδιότητες, αλλά και στην Γαλλία την εποχή του πολέμου όταν υπήρχε ανάγκη για λιπαρές ουσίες που μπορούσε εύκολα να δώσει το φυτό εφ΄ὀσον ήταν εύκολη η καλλιέργειά του.Στην Ελλάδα είναι γνωστό ως αγριοσαφαράνα ασφούρι, σαφράνι.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...