ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Πολυτρίχι ( Αδίαντο ) φυτό ( Capilli veneris herba conc ) ( Maiden hair herb cut )


Πολυτρίχι ( Αδίαντο ) φυτό ( Capilli veneris herba conc ) ( Maiden hair herb cut )

maidenhairΟ Αδίαντος ή Πολυτρίχι (Adiantum Capillus - Veneris) αποτελεί ποώδη πολυετή φτέρη που ανήκει στην οικογένεια των πτεριδοειδών (Pteridaceae). Πρόκειται για βότανο που απαντάται σχεδόν παγκοσμίως σε εύκρατα και τροπικά κλίματα και σε τοποθεσίες όπου προσφέρονται σκιερά και υγρά μέρη. Η επίσημη ονομασία του φυτού αδίαντος προέρχεται από την ελληνική λέξη α-δίαντος = μη υγρανθής, μια και τα φύλλα του δε μουσκεύονται στο νερό - εξ ου και η λατινική ονομασία Capillus veneris, δηλαδή «κόμη της Αφροδίτης», επειδή σύμφωνα με το μύθο η θεά αναδύθηκε από τους αφρούς της θάλασσας με στεγνά μαλλιά.  Από τα χαρακτηριστικά του βοτάνου προέκυψαν και οι λαϊκές ονομασίες του όπως πηγαδόχορτο, φύτσι του νερού, αφού το βότανο απαντάται συνήθως δίπλα σε πηγές νερού, ενώ η ονομασία πολύμαλλον και πολυτρίχι αποδόθηκε μάλλον λόγω της ιδιότητας του φυτού να τονώνει την τριχοφυΐα.
Ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant), ο αδίαντος εκτιμήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες για τις αποχρεμπτικές και μαλακτικές, τονωτικές για το βλεννογόνο του αναπνευστικού συστήματος, ιδιότητες με ενδείξεις όπως (ξηρός) βήχας, δύσπνοια, άσθμα, βρογχίτιδα, τραχειίτιδα, πλευρίτιδα, κρυολόγημα, καταρροή, λαρυγγίτιδα ( έγχυμα ή ρόφημα: 1 κ γλ βότανο για κάθε φλιτζάνι νερού). Στη Γαλλία μάλιστα τα παλιά χρόνια παρασκευάζετο από το βότανο αυτό το γνωστό «Sirop de Capillaire» ένα πολύτιμο σπιτικό σιρόπι για το βήχα. Τα ενεργό συστατικό του εδώ αφορά τη βλεννώδη ουσία (γλίχρασμα) που καταπραϋνει τους βλεννογόνους ιστούς. Επίσης χρησιμοποιείτο ευρέως ως αντιπυρετικό και εφιδρωτικό σε εμπύρετες καταστάσεις, ως διουρητικό και αποτοξινωτικό. Οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες έχουν επιβεβαιωθεί και επιστημονικά με δράση κατά του σταφυλόκοκκου, της E.Coli, της Candida και πολλών άλλων μικροοργανισμών, αποδιδόμενες σε πολυφαινολικές ενώσεις όπως η ρουτίνη που αποτελούν ουσίες με έντονες αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Πρόσφατες έρευνες ανέδειξαν και τις αντιδιαβητικές ιδιότητες του φυτού, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι και η καρδιαγγειακή τόνωση του βοτάνου.
 Η ιδιότητα του βοτάνου να τονώνει την τριχοφυΐα ήταν ανέκαθεν γνωστή, γι αυτό και η χρήση του σε καλλυντικά προϊόντα τόνωσης μαλλιών και καταπολέμησης της πιτυρίδας, έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα.
Η εταιρεία μας προμηθεύει την αγορά με το αποξηραμένο προϊόν σε χύμα και συσκευασμένη μορφή και σε άριστη ποιότητα έπειτα από αυστηρά παραδοσιακή επεξεργασία (συλλογή – ξήρανση – συσκευασία – εμπορεία), για την ασφαλή και βέλτιστη χρήση του στην παραδοσιακή ιατρική και την Ομοιοπαθητική.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...