ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Πικρόξυλο (Quassiae lignum conc ) ( Quassia wood cut )


Πικρόξυλο (Quassiae lignum conc ) ( Quassia wood cut )

quassiaΤο Πικρόξυλο ή Κουασσία (Quassia) έλαβε την ονομασία της από τον Graman Quassi, το Σουριναμέζο βοτανολόγο που μελέτησε πρώτος και περιέγραψε τις ιδιότητες του φυτού αυτού. Σήμερα αναγνωρίζονται δύο σχεδόν ταυτόσημες ποικιλίες, η Quassia Amara και η Quassia Lignum. Η ονομασία Amara (από την ισπανική λέξη amargo = πικρός) αποδόθηκε λόγω της ιδιαίτερα πικρής γεύσης του φυτού, που σήμερα θεωρείται ότι οφείλεται στην κουασσίνη και τη νεοκουασσίνη, ουσίες με ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες. Η ποικιλία Αμάρα είναι γηγενής του Σουρινάμ, της Νικαράγουας, της Κόστα Ρίκα, του Παναμά, της Βραζιλίας, του Περού, της Βενεζουέλας κλπ., γι ‘ αυτό και ονομάζεται και Κουασσία του Σουρινάμ, ενώ η ποικιλία Lignum είναι γηγενές της Τζαμάικα γι’ αυτό και αναφέρεται συχνά και ως Κουασσία της Τζαμάικα.  Η κουασσία έχει μια μακρά παράδοση αναρίθμητων χρήσεων στη λαϊκή ιατρική και τη γεωργία των χωρών αυτών. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της Νότιας Αμερικής, από τον κορμό του θάμνου αυτού  παρασκευάζονται «ξύλινες κούπες» για να ελευθερώνουν τα πικρά συστατικά τους στο περιεχόμενο τους και να βοηθούν στην πέψη ενώ αφήνοντας το νερό για περισσότερη ώρα, παρασκευάζονταν φάρμακα για γαστρεντερικές διαταραχές και παθήσεις.  
Το πικρόξυλο χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους γηγενείς της Νότιας Αμερικής για τον πυρετό, την ελονοσία, τις παθήσεις του ήπατος και της χολής, τα παράσιτα, τους μυϊκούς σπασμούς, τα δαγκώματα φιδιών. Οι ινδιάνοι της Βραζιλίας χρησιμοποιούν τον κορμό σε σωματικές πλύσεις για την ιλαρά, και σε στοματικές πλύσεις μετά από εξαγωγή δοντιών μια και το πικρόξυλο έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στη βοτανοθεραπεία η κουασσία ενδείκνυται ως τονωτικό, ήπιο υπακτικό, χολαγωγό και ηπαταγωγό, ενάντια σε παράσιτα του δέρματος, του τριχωτού και του γαστρεντερικού (αντιφθειρικό, αντιλεϊσμανιακό, ανθελμινθικό), αλλά και για την ψώρα. Επίσης θεωρείται αποτελεσματικό ορεκτικό και ενδείκνυται σε περιπτώσεις Νευρικής Ανορεξίας, δυσπεψίας (φούσκωμα) και δυσκοιλιότητας. Πολλές από τις ιδιότητες του φυτού έχουν επιβεβαιωθεί και από επιστημονικές έρευνες όπου διαπιστώθηκε και η προστατευτική του δράση έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου (λευχαιμία κλπ.) καθώς και ενάντια στην εμφάνιση ελκών του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης σημαντική είναι και η δράση του φυτού στη ρύθμιση του σακχάρου και των λιπιδίων (χοληστερίνης) του αίματος, μια ιδιότητα που φαίνεται να είναι ισχυρότερη σε σχέση με άλλα βότανα της κατηγορίας αυτής. Τέλος έχουν αναφερθεί για το βότανο αυτό επιπλέον αναλγητικές, ηρεμιστικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες.
Η κουασσίνη έχει αναγνωρισθεί ως ασφαλές προσθετικό σε αναψυκτικά και ζυμωτά τρόφιμα, όπου χρησιμοποιείται για την πικρή γεύση που προσδίδει. Επίσης έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό εντομοκτόνο και σε πολλές χώρες χρησιμοποιείται για την προστασία από παράσιτα και από βλαβερά για τις καλλιέργειες έντομα.
Η εταιρεία μας προμηθεύει την αγορά με το δραστικό ξύλο της Κουασσία, σε συσκευασμένη ή χύμα μορφή, για τις ανάγκες του χονδρικού εμπορίου, διατηρώντας τις αυστηρές διαδικασίες επεξεργασίας και ελέγχου ποιότητας του προϊόντος (Συλλογή – Ξήρανση – Συσκευασία – Εμπορεία).

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...