Πετασίτης ρίζα ( Petasitis radix conc ) ( Butterbur root cut )

 Ο Πετασίτης (Petasites hybridus) (Butterbur) είναι ένα φυτό ποώδες, πολυετές, με πράσινα καρδιόσχημα, οδοντωτά φύλλα που μπορεί να έχουν διάμετρο μέχρι και ένα μέτρο και με ρόδινα-ιώδη άνθη, που ανθίζουν την άνοιξη και διατάσσονται σε ταξιανθίες κεφάλια. Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων (Compositae) και το συναντάμε κυρίως σε εύκρατες ζώνες του βόρειου ημισφαιρίου. Προτιμά υγρά περιβάλλοντα όπως είναι τα έλη και οι όχθες ποταμών.    
Γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες εδώ και πάρα πολλά χρόνια.  Θεωρείτο πως καταπολεμούσε και ανακούφιζε την πανούκλα και τοποθετούσαν τα φύλλα του πάνω στους δοθιήνες για να αποτρέψουν με τον τρόπο αυτό το «μαύρο θάνατο». Σύμφωνα με ευρήματα σε προϊστορικό ορυχείο της Αυστρίας, ο πετασίτης  φαίνεται ότι ήταν γνωστός ακόμα από την Εποχή του Σιδήρου. Πλέον, είναι γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες της ρίζας του, που ανακουφίζει από το βήχα, τις βρογχικές και άλλες μολύνσεις του αναπνευστικού.
Χρησιμοποιείται ευρέως ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant) χάριν των επουλωτικών, αντισπασμωδικών και διουρητικών ιδιοτήτων της. Βοηθάει στην ανακούφιση από το άσθμα, τη δυσμηνόρροια, ανακουφίζει από τον πυρετό και τους κολικούς των εντέρων. Από το 17ο αιώνα, χρησιμοποιείται ενάντια των ημικρανιών χάριν των χημικών ενώσεων που εμποδίζουν τις φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία, ενώ περιέχει και συστατικά με αναλγητική δράση.
    Η εταιρεία μας προμηθεύει την αγορά με γνήσια ρίζα πετασίτη σε άριστη ποιότητα και κατόπιν μιας αυστηρά παραδοσιακής επεξεργασίας, για την κάλυψη των αναγκών του εμπορίου.

Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση