ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Ψύλλιο σπόροι ( Psilii nigri semen tot ) ( Black Psyllium seeds whole )


Ψύλλιο σπόροι ( Psilii nigri semen tot ) ( Black Psyllium seeds whole )

plantagoovataΤο Ψύλλιο (Psyllium) ή Ισπάγκουλα (Ispaghula) είναι η κοινή ονομασία του βοτάνου που προκύπτει από το θαμνώδες φυτό Plantago, ένα φυτό με παραπάνω από 200 γνωστά είδη. Το Plantago Psyllium και ovata είναι τα πιο διαδεδομένα και  πλέον καλλιεργούνται σε χώρες όπως η Ινδία (πρώτη παραγωγός και εξαγωγέας στον κόσμο), η Ρωσία και μερικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μαύρο ψύλλιο προέρχεται από την είδος P.psyllium ενώ το λευκό ψύλλιο ή ινδικό πλαντάγκο, προέρχονται από το είδος P.ovata. Η σανσκριτική ονομασία ispaghula προέρχεται από τις λέξεις asp και ghol = λουλούδι αλόγου, λόγω του σχήματος των σπόρων του φυτού. Aπό τους σπόρους προέρχεται και η ελληνικής προέλευσης λατινική ονομασία psyllium - ψύλλιο (=ψύλλος) λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους.
Το ψύλλιο είναι ένα φαρμακευτικό φυτό (medicinal plant) με σαφή διατροφικό ρόλο: υπάγεται στην κατηγορία των διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες χάρις στη μηχανική συμπεριφορά τους στο λεπτό έντερο, προσφέρουν άμεση ανακούφιση από καταστάσεις όπως η δυσκοιλιότητα, οι αιμορροΐδες αλλά και η διάρροια, επέρχεται βελτίωση και ομαλοποίηση καταστάσεων όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) και ελκώδους κολίτιδας. Η διπλή του δράση ως υπακτικό και αντιδιαρροϊκό, έγκειται στην υδροσκοπικότητα των σπόρων του, οι οποίοι διογκώνονται στο γαστρεντερικό σωλήνα και προάγουν τη φυσική περισταλτική ικανότητα του εντέρου, αλλά και απομακρύνουν τα πλεονάζοντα υγρά που υπάρχουν στην περιοχή σε διαρροϊκές καταστάσεις. Πιστεύεται ότι με τα υγρά του εντέρου αποβάλλονται και πάσης φύσεως τοξίνες που έχουν συσσωρευθεί στο λεπτό αλλά και το παχύ έντερο, γι’ αυτό και το ψύλλιο θεωρείται επίσης άριστο αποτοξινωτικό μέσο, ικανό να προλαμβάνει καταστάσεις όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Το ψύλλιο, ως διαλυτές φυτικές ίνες φέρει και λοιπές ιδιότητες όπως η μείωση του σακχάρου του αίματος (μεταγευματικού κυρίως), μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης, της αθηροσκλήρωσης, της υπέρτασης και έμμεσα των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου (μέσω παρεμπόδισης απορρόφησης των χυλομικρών), μείωση του μεταγευματικού σακχάρου (σε καταστάσεις διαβήτη). Τέλος μία σημαντικότατη εφαρμογή του ψυλλίου είναι σε σκευάσματα αδυνατίσματος (μαζί με σειρά άλλων φυτικών ινών). Χάρη στη διογκωτική του δράση το ψύλλιο καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του όγκου του στομάχου ώστε να μειώνεται η ταχύτητα κατανάλωσης τροφής κατά τα γεύματα και να επέρχεται γρηγορότερα (και πιο έγκαιρα) το αίσθημα κορεσμού. Τέλος το ψύλλιο παρέχει μαλακτικές και λιπαντικές επιδράσεις στο έντερο, βελτιώνοντας την υγεία του βλεννογόνου, κυρίως του εντερικού όπου συχνά καταλήγουν τα μικρόβια των τροφών και οι τοξίνες τους.
Οι σπόροι ψυλλίου, όταν αναμειχθούν με νερό, σχηματίζουν ζελατινώδες, βλεννώδες προϊόν: ½ έως 2 κ σούπας βοτάνου αναμειγνύονται σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Το προϊόν αναδεύεται και καταναλώνονται άμεσα προτού το προϊόν γίνει υπερβολικά παχύρρευστο για κατανάλωση. Συνοδεύεται με άφθονο νερό ώστε να αποφεύγεται η αφυδάτωση και ενίοτε η συμφόρηση των εντερικών οδών λόγω ταχύτατης διόγκωσης του προϊόντος. Το ψύλλιο μπορεί να προστεθεί επίσης στο φαγητό και σε τροφές όπως το ρύζι για να αυξηθεί η περιεκτικότητα της τροφής σε φυτικές ίνες.
Η εταιρεία μας προμηθεύει την αγορά με τους σπόρους Psyllium σε άριστη ποιότητα και σε χονδρική ή συσκευασμένη μορφή - έπειτα από παραδοσιακή επεξεργασία ξήρανσης για την, κατά το δυνατόν, φυσικότερη χρήση του προϊόντος σε θεραπευτικούς και διατροφικούς σκοπούς.

Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...