Νταμιάνα φύλλα ( Turnera diffusa folia conc ) ( Damiana leaves cut )

damianaΗ Νταμιάνα ή Δαμιάνα (Turnera Diffusa) αυτοφύεται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Καραϊβική, το Μεξικό και ανήκει στην οικογένεια των Πασιφλορειδών (Passifloracae). Οι δύο ποικιλίες του φυτού Afrodisiaca και Diffusa είναι σχεδόν πανομοιότυπες ώστε στο εμπόριο βοτάνων να θεωρούνται ταυτόσημες. Η ονομασία νταμιάνα πιθανόν να προέκυψε από την αγχολυτική  και χαλαρωτική επίδραση του βοτάνου, μια και στα λατινικά (πιθανότατα με ρίζα την ελληνική λέξη δαμάζω), damiana» σημαίνει «αυτή που τιθασεύει». Η δαμιάνα αποτελεί παραδοσιακό αφροδισιακό βότανο που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από τους γηγενείς της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, για την τόνωση της σεξουαλικής απόδοσης. Στους καταυλισμούς τους, κάποιες φυλές ινδιάνων συνήθιζαν να καίνε φύλλα δαμιάνας για να αυξάνουν την αναπαραγωγικότητα της κοινότητας. Από το βότανο παρασκευάζεται επίσης ένα δημοφιλές λικέρ, το οποίο πολλοί ισχυρίζονται ότι, ήταν το αρχικό συστατικό – αντί του τριπλ σεκ – στο γνωστό κοκτέιλ Μαργαρίτα.  
Ως θεραπευτικό βότανο χρησιμοποιούνται σήμερα τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού ενώ οι τονωτικές ιδιότητές του αποδίδονται, ως επί το πλείστον, στη δαμιανίνη μια πικρή ουσία με χαλαρωτική δράση για το κεντρικό νευρικό σύστημα.  Η χρήση της νταμιάνα για την τόνωση της σεξουαλικότητας, σε περιπτώσεις στυτικής ανεπάρκειας έχει υποστηριχθεί και ερευνητικά αν και τα αποτελέσματα αναφέρονται μέχρι στιγμής σε πειραματόζωα. Πιστεύεται ότι η ιδιότητα αυτή του βοτάνου βασίζεται στη δράση της ως αναστολέας της αρωματάσης, ενός ενζύμου που καταλύει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα, αυξάνοντας έτσι τη συγκέντρωσή της στον οργανισμό. Άλλες παραδοσιακές χρήσεις της δαμιάνας αφορούν τη μείωση του σακχάρου του αίματος, την κατάθλιψη, το άγχος και τη νυχτερινή ενούρηση. Η δαμιάνα έχει επίσης ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές, στυπτικές, διουρητικές, και ήπιες υπακτικές ιδιότητες. Έχουν αναφερθεί επίσης αντιβηχικές. αντιασθματικές και γενικές τονωτικές για το αναπνευστικό σύστημα ιδιότητες και ενδείξεις για το γαστρεντερικό σύστημα όπως η δυσεντερία, η δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα και έχουν σε πολλά κράτη αναγνωρισθεί στο φυτό αυτό και ανορεκτικές-θερμογενετικές ιδιότητες. Σε γενικές γραμμές, το βότανο φαίνεται να τονώνει το νευρικό και ορμονικό σύστημα, με συγκεκριμένες χρήσεις όπως σε ανωμαλίες (αραιομηνόρροια και αμηνόρροια) και συμπτώματα του κύκλου (πονοκέφαλος), σε δυσμηνόρροια και εμμηνόπαυση, σε σεξουαλική ανικανότητα.
Στην ποτοποιεία, από τη δαμιάνα παρασκευάζεται ένα είδος λικέρ το οποίο χρησιμοποιείται στη «Μαργαρίτα Δαμιάνα» μια ιδιαίτερη παραλλαγή της μαργαρίτας που παρασκευάζεται στην περιοχή Los Cabos του Μεξικό. Το ίδιο λικέρ χρησιμοποιείται και για την τόνωση της σεξουαλικότητας αντί του ροφήματος. Ως αφέψημα χρησιμοποιείται 1 κ γλυκού αποξηραμένο βότανο για κάθε φλιτζάνι  αφεψήματος. Τα φύλλα δαμιάνας προστίθενται σε βραστό νερό και αφήνονται να σταθούν για 10-15 λεπτά πριν τα σουρώσουμε. Καταναλώνονται 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.
Η εταιρεία μας εμπορεύεται τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού turnera afrodisiaca, σε χύμα ή συσκευασμένη μορφή και σε άριστη ποιότητα, τα οποία έχουν υποστεί την αυστηρά παραδοσιακή επεξεργασία (Συλλογή – Ξήρανση – Συσκευασία – Εμπορεία).

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση