Νούφαρο ρίζα ( Nuphar lutea radix conc ) ( Yellow Water-lily root cut )

nupharΤο Νούφαρο ανήκει στην οικογένεια των νυμφαιωδών και αριθμοί περίπου 50 είδη.  Το αρχαίο όνομα αυτού είναι νυμφαία και προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη νύμφη (Nymphaea alba).  Είναι γνωστό και ως πλατομαντήλα του νερού, νεροκολοκυθιά και πλεμονόχαρτο.  Είναι υδρόβιο φυτό και αναπτύσσεται στα στεκούμενα νερά.  Τα φύλα του είναι μεγάλα, στρογγυλά ή καρδιόσχημα, και επιπλέουν χάρη σε ένα σύστημα «πλωτήρων» που διαθέτουν.  Τα άνθη του είναι ακτινωτά και εξέρχονται από το κεντρικό μίσχο.  Τα άνθη μπορεί να είναι λευκά, κόκκινα, μωβ ή ροζ. Η ρίζα του νούφαρου (Yellow Water-lily root) βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, όπου αναπτύσσεται απεριόριστα και το φυτό επιπλέει.  
Στη χώρα μας είναι γνωστό από την αρχαιότητα από τον Θεόφραστο (μαθητής του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη), τον Διοσκουρίδη και τον Ηρόδοτο.  Ο Θεόφραστος (300π.Χ.) αναφέρει πως οι αρχαίοι Έλληνες αφιέρωναν τα νούφαρα στις ημίθεες παρθένες του νερού, τις Νύμφες.  Σύμφωνα με τη μυθολογία, όποιος έκοβε ένα νούφαρο, η νύμφη της πηγής των τραβούσε από το πόδι και τον πήγαινε στο βασίλειό της.  Η αρχαιότερη αναφορά όμως, χρονολογείται στο 3000-2500π.Χ στην αρχαία Αίγυπτο, όπου τα αποκαλούσαν και Λωτούς.  Θεωρούταν ένα από τα σημαντικότερα φυτά στην τέχνη, της θρησκευτικές τελετουργίες, ως τροφή και στην ιατρική.  Το Αιγυπτιακό μπλε νούφαρο ανθίζει με το φώς του ήλιου, ενώ το λευκό ανθίζει το βράδυ και κλείνει την ημέρα.  Ο λόγος της λατρείας έγκειται στη πεποίθηση ότι τα όμορφα άνθη του νούφαρου, η καθαρότητα που εκπέμπουν, είναι συγκρίσιμες με τις προσδοκίες της ανθρωπότητας, την αγνότητα και την αθανασία. Επίσης, υπάρχουν αναφορές πως χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς. Ιδιαίτερα γνωστό ήτανε για την αντιμετώπιση διαταραχών των σεξουαλικών οργάνων.  Επίσης, υπήρχε η πεποίθηση πως η ρίζα του νούφαρου είχε τέτοιες ιδιότητες που μείωνε τη σεξουαλική επιθυμία και τη σπερματόρροια.  
Σήμερα, ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant) χρησιμοποιούνται κυρίως ο ρίζες του νούφαρου, που είναι έχουνε στυπτικές, καρδιοτονωτικές, μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.  Ένα τσάι που παράγεται από τις ρίζες του νούφαρου βοηθάει στη θεραπεία της σεξουαλικής ευερεθιστικότητας, μειώνει τη σπερματόρροια, βοηθάει στις παθήσεις του αίματος, παθήσεις νεφρών και ουροδόχου κύστης, κυστίτιδα και εντερικές μολύνσεις.  Χάριν των στεροειδών συστατικών της βοηθάει στη στειρότητα.  Η ρίζα του περιέχει συστατικά όπως γαλλικό οξύ, άμυλο, φυτικά οξέα, τανίνη και διάφορα άλατα.  Ευρέως το συναντάμε στην ομοιοπαθητική.        
Η εταιρεία Tettix Α.Ε.Β.Ε. προμηθεύει την αγορά με τη ρίζα του βοτάνου, σε χύμα και συσκευασμένη μορφή, άριστη ποιότητα και έπειτα από παραδοσιακή επεξεργασία (συλλογή – ξήρανση – εμπορία) για την κάλυψη των αναγκών του χονδρικού εμπορίου.  


Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση