Νεπέτα φύλλα ( Nepetae catariae herba conc ) ( Catnip herb cut )

Νεπέτα (Nepeta cataria) Αυτό το βότανο ασκεί ακατανίκητη γοητεία στις γάτες! Το αγγλοσαξωνικό του όνομα, catmint, σημαίνει <<σημαίνει η μέντα της γάταςΑν μασηθεί, λέγεται ότι αυξάνει τη δραστηριότητα και δίνει δύναμη και ενεργητικότητα. Οι παλιές Βοτανολογίες αναφέρονται με λεπτομέρειες στις θεραπευτικές ιδιότητες της νεπέτας. Είναι πολυετές φυτό, που φτάνει τα 90 εκατοστά ύψος, με ωοειδή, οδοντωτά, γκριζοπράσινα φύλλα. Τα άνθη του έχουν χρώμα απαλό μοβ και εμφανίζονται από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο. Η νεπέτα αποπνέει μια ισχυρή, αντισηπτική μυρωδιά, παρόμοια με του φλισκουνιού.
Καλλιεργούνται αρκετά υβρίδια της ως καλλωπιστικά, όμως η φαρμακευτική δράση αυτών αμφισβητείται. Θεραπευτική αξία έχουν τα φύλλα και οι ανθοκορφές της, φρέσκες ή αποξηραμένες. Η νεπέτα κατεβάζει τον πυρετό, αυξάνει την εφίδρωση και είναι ήπιο καταπραϋντικό. Εφαρμοζόμενη εξωτερικά, βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και την εξαφάνιση μελανιασμάτων. Το τσάι της είναι διεγερτικό. Με αποξηραμένο βότανο νεπέτας μπορείτε να φτιάξετε μπαλίτσες για τη γάτα σας. Αφήσαμε τελευταία τη σπουδαία σχέση νεπέτας και μαλλιών. Φτιάξτε ένα έγχυμα με ανθοκορφές και φύλλα νεπέτας και κάντε με αυτό μασάζ στο κεφάλι: διεγείρεται έτσι η τριχοφυΐα!

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση