ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Μύρτιλλος καρποί ( Vaccinium myrtillus fructus tot ) ( Blueberries whole )


Μύρτιλλος καρποί ( Vaccinium myrtillus fructus tot ) ( Blueberries whole )

myrtillusΜύρτιλλο ή Μύρτιλο ή Βακίνιο το Μύρτιλλο (Vaccinium Myrtillus) της οικογένειας των Ερικειδών (Ericaceae), πρόκειται για την κατεξοχήν ευρωπαϊκή ποικιλία του είδους βακίνιο, γι’ αυτό και σε πολλές χώρες αποκαλείται και «Μύρτιλλο το Ευρωπαϊκό».  Η λατινική ονομασία βακίνιο προέρχεται μάλλον από τη λατινική λέξη “bacca”  που σημαίνει μούρο ενώ η ονομασία myrtilus προέκυψε από την ομοιότητα που εμφανίζει το φύλλωμα και οι καρποί του θαμνώδους αυτού φυτού με τη Mυρτιά (Myrtus Communis).
Το Μύρτιλο  καταγράφεται σήμερα στην κατηγορία των δυνητικά λειτουργικών τροφίμων (functional foods) και των υπέρ-τροφών (superfoods) σε χώρες όπως η Αμερική, χάρη στη συμπυκνωμένη θρεπτική του αξία. Στην παραδοσιακή μαγειρική χρησιμοποιείται σε γλυκά με τη μορφή σιροπιού και μαρμελάδας χάρη στη γλυκόξινη γεύση του ενώ παλαιότερα παρασκευάζονταν και κρασί από τους καρπούς του. Οι καρποί του φυτού είναι επίσης πλούσιοι σε βιταμίνη C, γι’ αυτό και παλαιότερα χορηγούνταν για το σκορβούτο.
Η χρήση του φυτού ως φαρμακευτικό βότανο (medicinal plant), αριθμεί πάνω από χίλια έτη παράδοσης, μια ιδιότητα που σήμερα αποδίδεται ως επί το πλείστον στην υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανινών που περιέχει, ουσίες με αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιδιαβητική δράση. Κατά το Μεσαίωνα παρασκεύαζαν από τους καρπούς αυτούς ειδικό σιρόπι για το βήχα, τη φυματίωση, και χορηγούσαν το φυτό σε νεφρολιθιάσεις και τύφο. Από τους καρπούς του, σε αποξηραμένη μορφή, παρασκευάζεται αφέψημα ή τσάι για τη θεραπεία από διάρροιες και την πρόληψη των εμέτων, χάρις στην στυπτική επίδρασή του, ενώ η αντισηπτική-διουρητική δράση του ενδείκνυται συχνά για μολύνσεις του ουροποιητικού αλλά και του πεπτικού συστήματος (από μολύνσεις του στόματος και του φάρυγγα έως γαστρεντερίτιδες, ουρολοιμώξεις κλπ.). Τα φύλλα του μύρτιλλου είναι αυτά που χρησιμοποιούνται, κατά κανόνα, για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ενδείκνυνται κυρίως σε άτομα με Διαβήτη Τύπου ΙΙ, άτομα δηλαδή με μη ινσουλινοεξαρτώμενο τύπο της ασθένειας. Χάρη στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ιδιότητά του, το βακκίνιο (βαξίνιο)θεωρείται σήμερα ότι δρα θεραπευτικά και προληπτικά έναντι καταστάσεων όπως η δυσλιπιδαιμία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η γεροντική άνοια και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες. Το μύρτιλο, τέλος, φαίνεται να δρα αγγειοδιασταλτικά, προστατεύοντας από την υψηλή πίεση ενώ έχουν αναδειχθεί ερευνητικά και κάποιες ευνοϊκές οφθαλμολογικές επιδράσεις του φυτού όπως η βελτίωση παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, η επιβράδυνση της πάχυνσης του φακού σε μυωπία και η αυξημένη προσαρμοστικότητα του οφθαλμού στο σκοτάδι. Επίσης ενδείκνυται για καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα.
Εξωτερικά, το φρούτο θεωρείται ότι βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία και δρα αντισηπτικά ώστε να χρησιμοποιείται σε προϊόντα καλλυντικών για τη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας και την αντιμετώπιση των ήπιων δερματικών μολύνσεων ενώ σημαντική είναι η χρήση του για την αντιμετώπιση των κιρσών μια και φαίνεται να μειώνει τη διαπερατότητα και ευθραυστότητα των αγγείων. Ως αγγειοδιασταλτικό χρησιμοποιείται εσωτερικά και εξωτερικά για τη θεραπεία και πρόληψη των αιμορροΐδων.
Παραδοσιακά παρασκευάζεται τσάι ή ρόφημα με 1-2 κ τσαγιού θρυμματισμένου αποξηραμένου φρούτου ή φύλλων σε 150 ml νερού που βράζεται για 10 λεπτά και σουρώνεται πριν την κατανάλωση.
Η εταιρεία Tettix Α.Ε.Β.Ε.. προμηθεύει την αγορά με τους καρπούς και τα φύλλα vaccinium myrtillus, σε χύμα και συσκευασμένη μορφή, ακολουθώντας την αυστηρά παραδοσιακή μέθοδο επεξεργασίας (συλλογή – ξήρανση – συσκευασία – εμπορεία) για τις ανάγκες της παραδοσιακής ιατρικής και γαστρονομίας.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...