ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Μπετούλα-Συμήδα-φύλλα ( Betulae folia conc ) ( Birch leaves white cut )


Μπετούλα-Συμήδα-φύλλα ( Betulae folia conc ) ( Birch leaves white cut )

betoylaΗ Μπετούλα ή Βετούλα ή Βετούλη ή Σημύδα (Βetulae), είναι γένος φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων, της οικογένειας των Σημυδοειδών (Betulaceae) που απαντάται κυρίως σε περιοχές όπως η Ρωσία, η Σκανδιναβία και η Βόρεια Ευρώπη. Στοιχείο λατρείας για πολλούς λαούς, συνδέεται στενά με τους Κέλτες, τους Σλάβους και τους Σκανδιναβούς για τους οποίους το δέντρο αυτό συμβόλιζε, κατά τους προχριστιανικούς χρόνους, τον ερχομό της άνοιξης. Στη χώρα μας απαντάται σχεδόν αποκλειστικά στη Ροδόπη, το Φαλακρό Όρος, το Παγγαίο, σε βόρεια δηλαδή και ορεινά μέρη μια και πρόκειται για ψυχρόφιλο δέντρο. Η ετυμολογία της ονομασίας του, φαίνεται να ξεκινά από την αντίστοιχη κέλτικη ονομασία του δέντρου «btu» και από το λατινικό ρήμα «batuere» που σημαίνει χτυπώ ή ραβδίζω, μια και τα κλαδιά του δέντρου χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα ως μέσο διαπαιδαγώγησης των παιδιών στα σχολεία. Η ονομασία σημύδα ίσως να αποδόθηκε στο δέντρο χάρη στο λευκό – ασημένιο χρώμα του κορμού του που σίγουρα συμβάλλει στην ιδιαίτερη ομορφιά του δέντρου. Η σημύδα τιμάται ιδιαίτερα στις Βόρειες χώρες όπου χρησιμοποιείται συχνά ως καλλωπιστικό δέντρο. Θεωρείται μάλιστα εθνικό σύμβολο της Ρωσίας, ενώ στη Βόρεια Σουηδία χρησιμοποιούν τα κλαδιά του για να στολίσουν το «γαϊτανάκι του Μάη» κατάλοιπο ίσως μιας φυσιολατρικής ιεροτελεστίας όπου τιμάται και εορτάζεται ο ερχομός της Άνοιξης. Χαρακτηριστικό είναι το μαστίγωμα με κλάδους σημύδας στα ρωσικά λουτρά, ως μέσο ενίσχυσης της θεραπευτικής και αποτοξινωτικής αξίας των λουτρών.
Ως φαρμακευτικό φυτό χρησιμοποιούνται κυρίως τα φύλλα του και λιγότερο ο φλοιός του δέντρου, ενώ στις δραστικές του ουσίες παραθέτονται κυρίως τα φλαβονοειδή και οι σαπωνίνες. Εκτιμάται ιδιαίτερα για τις άριστες διουρητικές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του, που το καθιστούν ιδανικό για περιπτώσεις ουρολοίμωξης, κυστίτιδας και άλλες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος αλλά και για περιπτώσεις οιδημάτων και κατακράτησης υγρών ενώ παλαιότερα υπήρξε αποτελεσματικό φάρμακο για την ελονοσία. Βοηθά επίσης στην αποβολή του ουρικού οξέος και την αποτοξίνωση του οργανισμού με ενδείξεις όπως νεφρολιθίαση και ουρική αρθρίτιδα, ενώ στο φυτό  αποδίδονται και σημαντικές λιποδιαλυτικές και τονωτικές για τη λέμφο ιδιότητες γεγονός που εξηγεί και την παραδοσιακή χρήση του αφεψήματός της  για το αδυνάτισμα και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.  Έχει επίσης αντιοξειδωτικές και τονωτικές για τον οργανισμό ιδιότητες και πιστεύεται πως ενισχύει τη λειτουργία των νεφρών, του ήπατος και της χολής.
Η εξωτερική χρήση της σημύδας βρίσκει εφαρμογή στην επούλωση πληγών και τη βελτίωση δερματικών ατελειών, όπως ακμή, και εξανθήματα ενώ υγρό παλαιότερα χρησιμοποιούνταν επίσης για την αντιμετώπιση της ποδάγρας. Από τα φύλλα της παρασκευάζεται επίσης καλλυντική λοσιόν για την τριχόπτωση η οποία εφαρμόζεται μετά το καθιερωμένο λούσιμο.
Η εταιρεία Tettix Α.Ε.Β.Ε. προμηθεύει την αγορά με τα πλέον δραστικά μέρη του φυτού σε χονδρική ή συσκευασμένη μορφή, σε άριστη ποιότητα και σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο επεξεργασίας (συλλογή – ξήρανση – συσκευασία – εμπορεία), για τις ανάγκες της βοτανοθεραπείας και της παραδοσιακής ιατρικής.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...