Μουστάκια καλαμποκιού ( Maidis stigmata conc ) ( Corn silk cut )

Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος ο κοινός (Zea Mays) ή αραποσίτι είναι σιτηρό της οικογένειας των ποοειδών και η ονομασία του μαρτυρά την μεγάλη περιπλάνηση του φυτού ανά τον κόσμο. Η καταγωγή του τοποθετείται μάλλον στο σημερινό Μεξικό (κοιλάδα Τεχουακάν), όπου ανακαλύφθηκε ο παλαιότερος καρπός  χρονολογούμενος από το 7000 π.Χ. ενώ το φυτό καλλιεργήθηκε συστηματικά από τους Μάγια, τους Ίνκας και τους Αζτέκους. Η ονομασία mays προέρχεται από τη γλώσσα Ταΐνη των ιθαγενών κατοίκων της Καραϊβικής, η οποία πέρασε αυτούσια σχεδόν στο λεξιλόγιο πολλών χωρών όπως Γερμανία, Γαλλία, Νορβηγία. Το καλαμπόκι εισήχθη στην Ελλάδα μόλις το 1600 μ.Χ.  από τη Βόρεια Αφρική εξ ου και η ονομασία «αραβόσιτος» (σίτος των Αράβων), ενώ η ετυμολογία της λέξης καλαμπόκι παραμένει άγνωστη παρόλο που η ίδια ρίζα της λέξης φαίνεται να χρησιμοποιείται από πολλές γειτονικές χώρες  - kalambok (Αλβανία), calambochi (Ιταλία), kalembek (Τουρκία). Ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant), χρησιμοποιούνται οι τριχοειδείς κλωστές (stigmata maydis),  που περιβάλλουν τον καρπό μαζί με τον φλοιό, τα πασίγνωστα σε όλους μας γένια ή μαλλιά ή μουστάκια καλαμποκιού.
Το μέρος αυτό του φυτού θεωρείται σήμερα από τους πιο θαυματουργούς πρωταγωνιστές της σύγχρονης βοτανοθεραπείας και ομοιοπαθητικής. Περιέχει βιταμίνες Β, C και Κ, πυρίτιο , ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες καθώς και το πρόσφατα ανακαλυφθέν παρα-άμινο-βενζοϊκό οξύ, ουσία που απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα  στην παραγωγή αντηλιακών προϊόντων.
Από πρώιμες ακόμα περιόδους είχε εκτιμηθεί η τονωτική επίδραση του βοτάνου στο αναπαραγωγικό σύστημα και έχει χρησιμοποιηθεί κατά παράδοση στη θεραπεία της υπογονιμότητας και την ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου. Επίσης χρησιμοποιήθηκε εντατικά σε περιπτώσεις χολόλιθων και τη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας χάρις στην ηπαταγωγό του δράση. Σήμερα αποδίδονται στο φυτό αυτό διουρητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και θεωρείται ιδανική θεραπεία για περιπτώσεις δυσουρίας και ουρολοίμωξης, κυστίτιδας, προστατίτιδας, κολπίτιδας, νεφρίτιδας, ψαμμίασης, βλεννόρροιας. Στην κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει την κατακράτηση υγρών και τα τοπικά οιδήματα. Επίσης φαίνεται να έχει υπογλυκαιμικές ιδιότητες και συμμετέχει στην οποιοπαθητική αντιμετώπιση καταστάσεων σακχαρώδη διαβήτη. Στο φυτό αποδίδονται επίσης αντιοξειδωτικές, αποτοξινωτικές, αιμοκαθαρτικές και καρδιοτονωτικές επιδράσεις, χάρις στην ήπια αγγειοδιασταλτική του ιδιότητα. Τέλος έχει αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση προβλημάτων νυχτερινής ενούρησης στα παιδιά, γεγονός που αποδίδεται στη γενικότερη ευεργετική επίδραση του βοτάνου στο ουροποιητικό του σύστημα.
Εξωτερικές χρήσεις (με τη μορφή αλοιφής ή λοσιόν) αφορούν την ίαση δερματικών πληγών, κάτι που σήμερα αποδίδεται στο πλούσιο περιεχόμενο σε φλαβονοειδή και σαπωνίνες (ουσίες με αντιβακτηριακή δράση).  Επίσης έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε εγκαύματα, εξανθήματα γενικής αιτιολογίας, τσιμπήματα εντόμων, εκδορές. Επίσης το πυρίτιο συμμετέχει στη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, γεγονός που πιθανόν να ενισχύει την επουλωτική επίδραση του βοτάνου.
Τα μουστάκια καλαμποκιού χρησιμοποιούνται κατά βάση σε μορφή εγχύματος: χορηγούνται 1-3 κ σούπας αποξηραμένου βοτάνου για κάθε φλιτζάνι έτοιμου αφεψήματος. Καταναλώνεται 2-3 φορές την ημέρα, ιδανικά 2 ώρες πριν από κάθε γεύμα όταν πρόκειται για περιπτώσεις βακτηριακών μολύνσεων.
Η εταιρεία Tettix Α.Ε.Β.Ε. διαθέτει το βότανο αυτό στην αγορά, σε άριστη ποιότητα και σε χύμα ή συσκευασμένη μορφή και ακολουθώντας πάντα την αυστηρά παραδοσιακή επεξεργασία (συλλογή – ξήρανση – αποθήκευση).

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση