Μουριά φύλλα ( Morus nigra folia conc ) ( Black mulberry leaves cut )

morusΗ Μουριά ή Μορέα (Morus) ή σκαμνιά διακρίνεται σε 2 κυρίως είδη, τη Μαύρη (Morus nigra) και τη Λευκή (Morus alba), με την πρώτη να καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της και τη δεύτερη για την παραγωγή μεταξιού. Τιμήθηκε ως δέντρο ιερό από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς μεταξύ αυτών  την Κίνα αλλά και την Αρχαία Ελλάδα όπου η μουριά είχε αφιερωθεί στην Αθηνά και τον Ερμή. Ο ρωμαϊκός μύθος θέλει τη λευκή μουριά να βάφει τα μούρα της με το αίμα του Πυράμου και της Θρίσβης που θυσιάστηκαν για τον έρωτά τους κάτω από τη σκιά της, και να μετατρέπεται σε Μορέα Μέλαινα, γνωστή για τους βαθυκόκκινους και μαύρους καρπούς της. Ως γενέτειρά της αναφέρεται η Κίνα και η ανατολική Ασία, ωστόσο διαδόθηκε στον υπόλοιπο κόσμο από τόσο νωρίς ακόμα, ώστε η Μουριά και δη η Μαύρη Μουριά (Μορέα η Μέλαινα), να αποτελεί σήμερα από τα πιο διαδεδομένα μέλη της χλωρίδας σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική. Ο Θεόφραστος την αναφέρει ως Συκάμινο, από όπου προέκυψε με τον καιρό και η ονομασία σκαμνιά - ενώ ο Διοσκουρίδης ως Μορέα, λέγεται δε ότι η σημερινή Πελοπόννησος ονομάστηκε Μοριάς λόγω της αφθονίας του δέντρου εκεί.
Ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant), η βοτανολογία χρησιμοποιεί όλα τα μέρη της μουριάς με τα φύλλα της να πρωταγωνιστούν σήμερα για τις σπάνιες αντιδιαβητικές τους ιδιότητες. Η ιδιότητα αυτή επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατες ερευνητικές μελέτες όπου το εκχύλισμά των φύλλων βρέθηκε να παρεμποδίζει τη δράση εντερικών ενζύμων που μεταβολίζουν τα σάκχαρα και να συμβάλλει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων γλυκόζης. Στη Δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια συνηθίζουν το ράντισμα του φαγητού με θρυμματισμένα φύλλα μουριάς για τη μείωση του μεταγευματικού τους σακχάρου. Πρόσφατα βρέθηκε ότι τα φύλλα μουριάς μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων βρογχίτιδας.
Η παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποίησε εντατικότατα τα φύλλα της μουριάς από το 16ο αιώνα, σε μορφή εγχύματος ή αφεψήματος για πάρα πολλές παθήσεις. Αναφέρεται η χρήση του ως αντίδοτο για το δηλητήριο των φιδιών και του ακόνιτου, και σε μορφή καταπλάσματος με ελαιόλαδο για τη θεραπεία πληγών από εγκαύματα. Έγχυμα από φύλλα μουριάς κατεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος (αντιπυρετικό και εφιδρωτικό), καθαρίζει το ήπαρ απομακρύνοντας το αίσθημα καύσου στην περιοχή (ηπαταγωγό), ενώ γαργάρες με διάλυμα σε πιο συμπυκνωμένη μορφή απαλύνουν τον πονόδοντο (αναλγητικό). Είναι επίσης αντιβακτηριακό και αποχρεμπτικό και ως τέτοιο είναι κατάλληλο και για τον πονόλαιμο, το βήχα, τις μολύνσεις των ματιών, το συνάχι και τη γρίπη. Αναφέρονται επίσης χρήσεις κατά της αιμορραγίας των ούλων και της μύτης. Αφέψημα των φύλλων μαζί με καρπούς συστήνεται επίσης για τη μείωση και σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης μια και είναι μεγάλη η σύστασή τους σε κάλιο (αντιυπερτασική δράση). Επίσης στο βότανο αυτό αποδίδονται και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες μια και δρα στυπτικά στο γαστερεντερικό σωλήνα.
Όσον αφορά την καλλυντική χρήση τους, έγχυμα από φύλλα μουριάς, αμπελιού και συκιάς εφάρμοζαν για να μαυρίσουν το τριχωτό της κεφαλής, ενώ ειδικό εκχύλισμα αυτών παρασκευάζεται και  χρησιμοποιείται ακόμα στην κοσμητολογία για την αντιμετώπιση των πανάδων και άλλων δερματικών αλλοιώσεων.
Η εταιρεία Tettix Α.Ε.Β.Ε. προμηθεύει την αγορά με φύλλα μουριάς σε συσκευασμένη ή χύμα μορφή και σε άριστη ποιότητα (συλλογή – ξήρανση – αποθήκευση –εμπορεία), για τη σωστή τους χρήση στην Βοτανολογία και την Ομοιοπαθητική.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση