Μηλιά φλοιός ( Malus cortex conc ) ( Apple tree bark cut )

Μηλιά φλοιός ( Malus cortex conc ) ( Apple tree bark cut )
Η Μηλιά ή Μηλέα η ήμερος (Malus domestica), είναι ένα από τα γνωστότερα αλλά και σημαντικότερα καρποφόρα δέντρα στην Ελλάδα και καλλιεργείται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές σε μεγάλες εκτάσεις. Ένα δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae) και φτάνει μέχρι τα 12 μέτρα ύψος.  Ανθίζει την άνοιξη με άσπρα άνθη και τα φρούτα ωριμάζουν το φθινόπωρο. Η μηλιά ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους, τόσο σε άγρια όσο και καλλιεργήσιμη μορφή.  Η καταγωγή της τοποθετείται στην περιοχή νότια του Καυκάσου. Φαίνεται να καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε Ασία και Ευρώπη. Η καλλιεργήσιμη μηλιά αναφέρεται από το Θεόφραστο τον 3o αι. π.Χ.
Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και θεωρούνται σύμβολο της καλής υγείας.  Πέραν όμως από τον καρπό που όλοι γνωρίζουμε, ο φλοιός του δέντρου μπορεί να μας δώσει ένα πολύ πλούσιο ρόφημα με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι ένα τονωτικό για τη λειτουργία του σώματος, ειδικότερα του πεπτικού συστήματος και του ήπατος.  
Ο φλοιός του δέντρου (apple tree bark) χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός φαρμακευτικού τσαγιού για την ανακούφιση παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Ο φλοιός περιέχει την ουσία φλοριζίνη η οποία έχει αντιοξειδωτικές, τονωτικές, διεγερτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι ένα από τα παλαιότερα λαϊκά φαρμακευτικά βότανα (medicinal plant) που χρησιμοποιούσαν για τον στομαχόπονο και την καούρα καθώς και τη δυσκοιλιότητα. Το αφέψημα από το φλοιό της μηλιάς έχει επίσης αντιπυρετικές ιδιότητες.
Η εταιρεία Tettix Α.Ε.Β.Ε., προμηθεύει την αγορά με το πολύτιμο βότανο και έλαιο σε χύμα ή συσκευασμένη μορφή, για φυσικά προϊόντα αντάξια της ολιστικής και παραδοσιακής θεραπείας.

Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση